Egipčani na voliščih − drugi del

Prizori prvega dne druge faze volitev so bili skorajda identični tistim izpred dveh tednov.

Objavljeno
14. december 2011 07.30
Posodobljeno
14. december 2011 07.30
Me. A., Kairo
Me. A., Kairo
Kairo − Dobra dva tedna sta minila, odkar so imeli nekateri prebivalci Egipta možnost glasovanja na prvih parlamentarnih volitvah po odstopu dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka. Ker volitve potekajo v treh fazah je imela takrat možnost glasovanja le tretjina prebivalstva. Danes se je začela druga faza teh volitev. Na volišča so se podali prebivalci mest Asuan, Ismailija, Suez in Egipčani ponekod drugod po državi, ki bodo imeli možnost svoj glas oddati še jutri. Volili so tudi prebivalci druge polovice prestolnice Kairo − prebivalci tiste polovice mesta, ki leži na zahodni strani reke Nil in zato spada pod upravo Gize.

Prizori prvega dne druge faze volitev so bili skorajda identični tistim izpred dveh tednov. Prvi volivci so se že pred sedmo uro zjutraj zbrali pred volišči v poslopjih šol. Vojska je skrbno nadzorovala vstop na posamezna volišča, ki so razdeljena na volišča za moške in ženske. Skozi cel dan so se pred vhodi na volišča vile dolge vrste čakajočih, ki so hoteli oddati glas na prvih volitvah po revoluciji, s katero so iz oblasti spravili predsednika Mubaraka. A treba je povedati, da so se ljudje za opravljanje svoje državljanske dolžnosti odločili iz več razlogov.

Eden najpogostejših je bojazen pred napovedano kaznijo petstotih egipčanskih funtov. Čeprav večina ljudi ni prepričana ali je ta zakon resničen ali ne, je strah pred kaznijo dobrih šestdesetih evrov dovolj velika motivacija, da oddajo svoj glas na volitvah. Komu gre ta glas jim je pravzaprav vseeno, pomembno je le, da se izognejo plačilu. To je sicer metoda, ki dviga veliko prahu, je pa učinkovita v privabljanju volivcev, kar je bilo jasno že po visoki udeležbi v prvi fazi volitev. Naslednji pomemben razlog pa je, da so to za veliko Egipčanov prve prave svobodne volitve po več desetletjih. Čeprav je sistem teh volitev precej zapleten in ga veliko Egipčanov ne razume, pa so vseeno zadovoljni že z občutkom, da prispevajo svoj glas k novi ureditvi države. Eden od sogovorcev na volišču v Gizi je dejal, da se mu zdi, da je odhod na volišče nujen, saj so med letošnjo revolucijo številni dali življenje za to, da imajo ostali Egipčani zdaj to možnost.

Čeprav so volitve v državi potekale precej mirno, pa je Reuters poročal, da je pred enim od volišč na obrobju Kaira prišlo do strelskega obračuna. V izmenjavi strelov ni bil sicer huje ranjen nihče, so pa zaprli tamkajšnje volišče. Povedati je treba še, da v Egiptu sicer imajo pravilnik o predvolilnem molku, a pred samimi volišči tega ni opaziti. Na vsakem koraku se delijo letaki v podporo določenemu kandidatu ali opciji, medtem ko na volivce v vrstah z vseh strani prežijo pogledi fotografij kandidatov na plakatih.

Opaziti je bilo moč tudi precej pretkano taktiko, ki jo je ubrala stranka muslimanske bratovščine. Ljudem, ki niso vedeli na katerem volišču so prijavljeni za oddajo glasu, so pomagali tako, da so jim to napisali na listek, na katerem je ob tem bila napisana tudi zaporedna številka njihove stranke in njihovega kandidata z ustreznimi sličicami, ki jih predstavljajo na volilnem listu. Koliko glasov so pridobili na ta način sicer ni znano, se jim pa tudi brez tega obeta dober rezultat.

Muslimanska bratovščina pričakuje še boljši uspeh

Egipčani na teh parlamentarnih volitvah predstavnike v parlamentu izbirajo z glasovanjem na dveh glasovnicah. Na eni izberejo stranko, ki ji želijo nameniti glas, na drugi pa svoj glas dajo neposredno dvema posameznikoma, ki bosta v parlamentu predstavljala določen volilni okraj. Rezultati druge faze bodo, tako kot v prvi fazi, znani nekaj dni po zaprtju volišč. Muslimanska bratovščina pričakuje celo boljši uspeh kot pred dvema tednoma, ko so na strankarskih glasovanjih dobili slabih 37 odstotkov glasov, ob tem pa še več kot trideset predstavnikov od šestinpetdesetih med individualnimi kandidati. V drugi fazi hočejo zaostanek za muslimansko bratovščino in stranko salafistov, ki je zaenkrat druga najmočnejša, nadoknaditi predstavniki liberalnega bloka, ki je v prvi fazi dobil dobrih trinajst odstotkov glasov.

Cilj teh volitev je izglasovati 498 članov spodnjega doma parlamenta, ki bodo nato izbrali stočlansko ustavodajno skupščino. Volitve 176 predstavnikov 264-članskega zgornji dom parlamenta bodo potekale med januarjem in marcem prihodnje leto. Še pred tem pa bo na sporedu še zadnja faza trenutnih volitev, ki bo potekala v začetku novega leta. To bo možnost, da še preostali del Egipta odda svoj glas kandidatu, stranki ali sličici, ki na volilnem listu predstavlja kandidata.