V Egiptu raste napetost pred novimi protesti

Policija je pripravila načrt ukrepanja, a še ni sprejela odločitve o začetku posredovanja, saj upa na miroljubno rešitev.

Objavljeno
02. avgust 2013 12.22
TOPSHOTS-EGYPT-POLITICS-UNREST
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Kairo − Privrženci odstavljenega egiptovskega predsednika Mohameda Morsija še naprej kljubujejo oblastem in pozivajo k novim protestom. Medtem ko se mednarodna skupnost zavzema za spravo, v Egiptu raste bojazen pred izbruhom nasilja − samo v zadnjem mesecu je bilo ubitih več kot 250 ljudi −, saj je začasna vlada policijo pred dnevi pooblastila, da protestnike razžene.

Kot poroča katarska mreža Al Džazira, se bo po opoldanskih molitvah začelo okoli 33 shodov v podporo Morsiju. Protestniki se bodo usmerili proti Naserjevem mestu ali proti kairski univerzi, kjer že več tednov protestirajo privrženci odstavljenega predsednika.

V pogovoru za katarsko mrežo je višji član političnega krila Muslimanskih bratov napovedal, da bodo na ulicah ostali vse dokler ne bo Morsi znova na položaju, podobno pa je po poročanju francoske tiskoven agencije AFP ponovila tudi tiskovna predstavnica Zavezništva proti udaru Ala Mostafa.

Morsijevi privrženci so sicer pred tem zavrnili ponudbo egiptovskih oblasti, ki so jim ponudile varni izhod, če bi nemudoma odstopili od protestov. Al Džazira sicer piše, da nevarnosti takojšnjega zloma protestov zaenkrat ni, saj se prisotnost policije v Kaiu ne povečuje, pa tudi državni časnik Al Ahram je poročal, da čeprav je policija že pripravila načrt ukrepanja, še ni sprejela odločitve o začetku posredovanja, saj upa na miroljubno rešitev spora.