V Egiptu vse bolj vlada nasilje

Pouličnim spopadom ni videti konca: se začenja odločilna bitka z vojaško hunto?

Objavljeno
04. februar 2012 20.50
 Boštjan Videmšek, poročevalec
Boštjan Videmšek, poročevalec

Kairo - Spopadi med žalujočimi navijači kairskega kluba Al Ahlya, ki so se jim na ulicah egiptovskih mest pridružili tisoči protirežimskih protestnikov, so se nadaljevali tudi danes. Do zdaj je bilo v Kairu in Suezu ubitih najmanj dvanajst protestnikov, več kot dva tisoč je bilo ranjenih. Egipt nezaustavljivo drsi v popoln kaos.

V osrednjem Kairu so tudi danes vladale kaotične razmere. Tisoči protestniki so na vsak način poskušali prebiti kordon posebnih enot policije, ki varuje velikansko poslopje egiptovskega notranjega ministrstva, kjer se po mnenju ulice in večine medijev skrivajo razlogi za »črno sredo«, ko je bilo po nogometnem srečanju v Port Saidu ubith 74 navijačev najuspešnejšega egiptovskega nogometnega kluba.

Če je bilo poulično nasilje v Egiptu v zadnjem letu omejeno na točno določene mestne četrti, trga in celo ulice, zdaj država s polno hitrostjo drvi v varnostni in politični kaos. Vrhovni vojaški vrh (SCAF), ki je po padcu despota Hosnija Mubaraka pred letom dni prevzel vodenje države, spretno izkorišča nemoč osovražene policije, egiptovskega »javnega sovražnika številka ena«.Policija se je na ukaz ostarelih generalov večinoma umaknila z ulic, kar je v še pred kratkim eni najbolj brutalnih policijskih držav na svetu pripeljalo do strme rasti kriminala, s katerim so velikokrat povezani prav policisti sami. Stanje kaosa in varnostnega vakuuma je pisano na kožo vojaškega vrha, ki trdovratno vztraja na čelu države - generali med drugim še vedno niso omogočili registracije kandidatov za predsedniške volitve, po katerih bi vojska morala oblast predati civilistom. A v to mnogi dvomijo.

Kljub temu se zdi se, da je Vrhovni vojaški svet stisnjen v kot. Bes in razočaranje na ulicah se približuje vrhuncu in vse bolj spominja na dneve pred Mubarakovim padcem. Vojaška hunta bo morala slej ko prej povleči odločilo potezo. Vprašanje je le, v katero smer. Egiptovske bližnje prihodnosti si v teh dnevih nihče ne upa napovedovati.

»Generali so za smrt 74 navijačev v Port Saidu tako moralno, kot politično odgovorni. Enako velja za oktobrski poboj pred Masperom, novembrske smrti na ulici Mohameda Mahmouda in - to je bilo decembra lani - smrt protestnikov pred sedežem vlade. Generali se niso naučili ničesar. Obnašajo se tako, kot se je obnašal njihov šef tik pred je moral oditi,« meni Rania al Malki, urednica egiptovskega časnika Daily News Egypt, ki izhaja v angleškem jeziku. Rania je prepričana, da se Egipt približuje odločilnim dnevom. Ali kot je na Twitterju že pred časom zapisal eden izmed egiptovskih aktivistov: »Nismo imeli revolucije zato, da bi se znebili Mubaraka.

Mubaraka smo se znebili zato, da lahko imamo revolucijo.«