V igri so popuščanje šolnikom in represivne rešitve

Končna odločitev bo politična, Plenković pa bo v vsakem primeru poraženec.
Fotografija: Čeprav stavka učiteljev traja že 35 dni, premier Andrej Plenković še ni razkril, kako bo ukrepala vlada. FOTO: Dragan Matić/Cropix
Odpri galerijo
Čeprav stavka učiteljev traja že 35 dni, premier Andrej Plenković še ni razkril, kako bo ukrepala vlada. FOTO: Dragan Matić/Cropix

Učitelji so danes večinsko zavrnili ponudbo vlade in se odločili za nadaljevanje splošne stavke. Čeprav stavka traja že 35 dni, premier Andrej Plenković še ni razkril, kako bo ukrepala vlada. Finančni minister Zdravko Marić je opozoril, da lahko celoten javni sektor zaradi zavrnitve šolnikov ostane brez povišanja plač.



Predsednik Neodvisnega sindikata zaposlenih v srednjih šolah Branimir Mihalinec in predsednica Sindikata hrvaških učiteljev Sanja Šprem sta na današnji novinarski konferenci povedala, da se je izreklo 68 odstotkov njihovih članov. Zadnjo ponudbo vlade je zavrnilo 88,93 odstotka učiteljev v srednjih in 95,26 odstotka učiteljev v osnovnih šolah. Za nadaljevanje stavke se je izreklo tudi 89,38 odstotka članstva sindikata Preporod, ki deluje v 383 osnovnih in srednjih šolah. Mihalinec in Špremova sta pozvala vlado k nadaljevanju pogajanj.
 

Izpodbijanje zakonitosti stavke


Plenković lahko prekine stavko brez popuščanja sindikatom. Končna odločitev bo politična, premier pa ne more ustreči vsem. Plenković bo v vsakem primeru poraženec. Ne glede na to, ali se bo zatekel v represivne rešitve ali bo dal šolnikom, kar so zahtevali od prvega dne. 

Po oceni pravnikov se ne bo zatekel v uvedbo delovne obveznosti, ki jo vsebuje le še zakon o obrambi, vezana pa je na vojno stanje in primere neposredne ogroženosti države. Bolj verjeten je scenarij izpodbijanja zakonitosti stavke, ker zakon o plačah v javnem sektorju ne ureja koeficientov za izračun plač. To pomeni, da ne morejo biti povod za stavko, ker niso predmet pogajanj med sindikati in vlado. Vrhovno sodišče bi lahko v manj kot mesecu dni razglasilo stavko za nezakonito.


Precedens vodi v splošni kaos


Če bi Plenković popustil šolskim sidikatom, bi lahko postala stavka sredstvo za spremembo koeficientov. Na ta precedens bi se lahko sklicevali tudi drugi zaposleni v javnem in državnem sektorju, kar bi lahko vodilo v spore med sindikati in splošni kaos. Vlada se lahko tudi odloči, da ne bo plačala stavke in da podaljša šolsko leto.

Nekateri analitiki menijo, da bi lahko aroganca in avtoritativnost Plenkovića stali oblasti. Po njihovem gre za poskus, da se postavi v suveren položaj in vlogo novega Franja Tuđmana. Drugi so ocenili, da je škandalozno, da se premier ni bil pripravljen pogovarjati s sindikati, dokler ni bilo prepozno, ker ni razumel, da ne gre le za denar, ampak za dostojanstvo. Tretji so prepričani, da je vrag odnesel šalo in da ni izključena eksplozija nezadovoljstva. Ker Plenković strelja v lastno koleno, še svarijo, da se lahko njegova igra razvije v splošno stavko.

Preberite še:

Komentarji: