V iraški prestolnici odjeknila eksplozija

V pretežno šiitskem delu Bagdada je bilo v eksploziji bombe ubitih 31 ljudi.

Objavljeno
27. januar 2012 10.14
Posodobljeno
27. januar 2012 10.15
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

Bagdad − V eksploziji avtomobila bombe pred bolnišnico v pretežno šiitskem okrožju iraške prestolnice je bilo po zadnjih podatkih ubitih 31, ranjenih pa najmanj 60 ljudi. Med mrtvimi so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP štiri ženske in osem pripadnikov varnostnih sil. Uničenih ali poškodovanih je tudi več okoliških trgovin in hiš.

Eksplozija je odjeknila v bližini pogrebnega sprevoda za včeraj ubitega nepremičninskega agenta Mohameda al Mlikija in njegovo družino, kjer se je zbralo več kot sto ljudi. Ena od prič je odgovornost za napad pripisala varnostnim silam, ki kljub številčni prisotnosti avtomobila bombe, ki ga je v množico zapeljal samomorilski napadalec, niso ustavile in pregledale. 

Do napada je sicer prišlo le nekaj dni zate, ko je mednarodna teroristična mreža Al Kaida zagrozila, da bo še naprej napadala šiitske muslimane, in le mesec zatem, ko se je iz države umaknil še zadnji ameriški vojak. Odkar so ameriške sile 18. decembra zaključile svoj umik, je v tovrstnih napadih sicer umrlo že več kot 200 ljudi. Najbolj krvav je bil 22. december, ko je v iraški prestolnici umrlo 60 ljudi.