V Kairu shod rivalskih strani

Predsednik Mohamed Mursi se je v zadnjih dneh znašel pod velikim pritiskom tako opozicije kot tudi vojske.

Objavljeno
02. julij 2013 10.56
EGYPT-POLITICS-UNREST
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Kairo − Ulice egiptovske prestolnice je danes znova preplavilo deset tisoče protestnikov, tako privržencev kot nasprotnikov islamističnega predsednika Mohameda Mursija. Ta se je v zadnjih dneh znašel pod velikim pritiskom tako opozicije kot tudi vojske, ki sta mu včeraj postavili vsaka svoj ultimat.

Ultimat oboroženih sil, ki so predsedniku Mursiju in opoziciji dale 48 ur za rešitev politične krize, sicer bodo odgovornost prevzele sama, predstavile svojo vizijo države in poskrbele za to, da jo izvršijo, se izteče jutri, že popoldne pa se je iztekel ultimat opozicije, ki je od predsednika zahtevala umik z oblasti, s čimer bi tlakovali pot za predčasne volitve, v nasprotnem primeru pa zagrozila s državljansko nepokorščino. 

Ker predsednik ni odstopil so opozicijske skupine že napovedale proteste, s katerimi nameravajo vztrajati vse do Mursijevega odstopa, nakar se je na osrednjem kairskem trgu Tahrir in nedaleč od predsedniške palače zbralo več deset tisoč Mursijevih nasprotnikov, ki so glasno ponovili svoje zahteve po njegovem odstopu. Hkrati je opozicija − tako kaže vsaj zaenkrat − presegla svoja razhajanja ter Nobelovega nagrajenca za mir in nekdanjega vodjo agencije za jedrsko varnost IAEA Mohameda el Baradeja imenovala za glavnega pogajalca.

Na kairskih ulicah so se danes sicer zbrali tudi Mursijevi privrženci − nekaj v kairski soseski Nasr, drugi v bližini univerze −, ki vztrajajo, da prvi demokratično izvoljeni predsednik do konca izpolni svoj štiriletni mandat.

Mursi pod vse večjim pritiskom

Egiptovsko predsedstvo je ultimat vojske, ki je včeraj popoldne zagrozila, da bo zadeve v roku 48 ur prevzela v svoje roke, če politična kriza dotlej ne bo razrešena, sicer zavrnilo že danes ponoči, hkrati pa in zatrdilo, da namerava vztrajati na svoji poti k narodni splavi.

Obsodili so vsakršne izjave, ki bi »poglobile razkol« med ljudmi in »ogrozile socialni mir«. Kot so pojasnili, se namerava Mursi posvetovati z vsemi silami v državi, da bi našli skupno pot k demokratičnim spremembam in zaščitili javni interes. »Civilni in demokratični Egipt je eden največjih dosežkov revolucije 25. januar. Egipt ne bo v nobenih okoliščinah dopustil koraka nazaj,« so še zapisali.

Predsednikovi privrženci sicer ultimat vojske dojemajo kot grožnjo z državnim udarom. Eden od vodij Muslimanskih bratov Mohamed al Beltagui je privržence tako pozval, naj bodo pripravljeni žrtvovati svoja življenja, da bi tako preprečili vojaški prevzem.

Opozicija podprla ultimat, ne vojaškega prevrata

Oglasila se je tudi glavna opozicijska koalicija Fronta nacionalne rešitve (NSF), ki je sporočila, da ne namerava podpreti »vojaškega prevrata«. »NSF je vse od nastanka, 22. novembra 2012, predana gradnji civilne, moderne in demokratične države, ki dovoljuje sodelovanje vseh političnih opcij, tudi političnega Islama. Zaupamo v izjavo vojske, ki jo je izrekla v ponedeljek, da se noče vpletati v politiko ali imeti politične vloge,« so še zapisali.

Kljub temu pa vztrajajo, da vojska z ultimatom ni kršila demokratičnega postopka, saj so Mursi in Muslimanski bratje v letu dni vladanja pozabili na zahteve protestnikov arabske pomladi po demokraciji in boljšem življenjskem standardu.

Odstopil zunanji minister

Kljub kljubovanju predsednika pa je danes svoj odstop napovedal še peti minister − tokrat minister za zunanje zadeve Mohamed Kamel Amr. Včeraj so odstopno izjavo predsedniku vlade predali že štirje ministri, in sicer za turizem, okolje, komunikacijo in pravne zadeve. Za njim sta danes odstopila tudi predsednikov tiskovni predstavnik Ehab Fahmy in tiskovni predstavnik kabineta Ala al Hadidi.