V Kandharju napadli afganistansko vladno delegacijo

Delegacija, v kateri sta tudi brata predsednika Karzaija, je obiskala vas, kjer je ameriški vojak ubil 16 civilistov.

Objavljeno
13. marec 2012 08.08
Posodobljeno
13. marec 2012 08.08
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kabul - Delegacija, ki jo sestavljajo vidnejši člani afganistanske vlade, tudi brata predsednika Hamida Karzaija, je danes obiskala vas v provinci Kandahar, v kateri je ameriški vojak ubil 16 civilistov. Med spominsko slovesnostjo so proti delegaciji videnjših predstavnikov afganistanske vlade začeli streljati Talibi. Pripadniki varnostnih sil so na ogenj odgovorili z ognjem. Po poročanju Guardiana sta bila dva skrajneža ubita in štirije pripadniki varnosnih sil ranjenih.

»Vsi so bili v mošeji, ko se je zgodilo. Vsi člani delegacije so dobro - skrajneži so streljali od daleč,« je povedal afganistanski poslanec Abdul Rahim Ajoubi.

Vladna delegacija se je po spominski slovesnosti s starešinami dogovorila o odškodnini za žrtve ter o ukrepih zoper ameriškega vojaka.

Lokacija ameriškega vojaka neznana

Medtem ko je vas znova priča nasilju, pa je 38-letni ameriški vojak še vedno v priporu na neznani lokaciji. Washington obžaluje dogodek, v katerem so izgubili življenje tudi otroci in obljublja pravično sojenje. Ameriški obrambni minister Leon Panetta je pojasnil, da vojaku, ki se je po strelskem pohodu sam predal oblastem, grozi tudi smrtna kazen.

Ameriška vojska identitete vojaka ni razkrila, so pa ameriški mediji poročali, da gre za očeta dveh otrok, ki je pred prihodom v Afganistan decembra letos služil že tri misije v Iraku.

Protestniki zahtevajo, da vojaku sodijo v Afganistanu

Nasilna smrt nedolžnih civilistov pa je še dodatno poslabšala odnose med ZDA in Afganistanom. Protestnike, ki so besno nasprotovali zažigu Koranov v enem od Natovih oporišč v Kabulu, so tako zamenjali demonstranti, ki obljubljajo maščevanje za smrt nedolžnih. »Smrt Ameriki! Smrt Obami!« je danes vzklikalo okoli 2000 študentov v mestu Džalalabad.

Protestniki so poleg tega zahtevali, da ameriškemu vojaku sodijo v Afganistanu, prav tako pa so pozivali k prekinitvi pogajanj o dolgoročnem strateškem partnerstvu med Kabulom in Washingtonom.