V Keniji že preštevajo glasove

Keniji se obeta, da bo šla po poti Sudana in izvolila predsednika z obtožnico Mednarodnega kazenskega sodišča.

Objavljeno
04. marec 2013 07.26
Posodobljeno
04. marec 2013 07.39
KENYA-ELECTIONS/
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Nairobi - V Keniji se je že začelo štetje glasov po volitvah, na katerih so Kenijci med drugim izbirali predsednika. Volišča naj bi se sicer zaprla ob 17. uri po lokalnem času (15. uri po srednjeevropskem), a so zaradi dolgih vrst pred volišči nekatera ostala odprta pozno v večer. Volilna udeležba je bila v času uradnega zaprtja volišč 70-odstotna, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Volilna udeležba bo po besedah predsednika volilne komisije Ahmeda Issacka Hassana zagotovo še narasla, saj so zaradi zamud pri opravilih na voliščih in velikega števila volivcev, ki so želeli oddati svoj glas, nekatera volišča ostala odprta precej dlje od predvidenega časa.

Volivci so se začeli v vrste pred volišči postavljati že okoli 3. ure zjutraj po lokalnem času. Ponekod so se vrste ljudi vile daleč po cestah in med hišami, poroča STA.

Uradni rezultati 11. marca

Današnje volitve so po pisanju STA ene od najbolj kompleksnih v zgodovini Kenije, saj so volivci glasovali za predsednika, poslance, guvernerje, senatorje in svetnike. Se pa Keniji, ki je priljubljena turistična destinacija z rastočim gospodarstvom, obeta, da bo šla po poti Sudana, edine države, ki je izvolila predsednika z obtožnico Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC).

Rezultati volitev naj bi bili znani do 11. marca, začasni izidi pa že 48 ur po zaprtju volišč, še piše STA.

Javnomnenjske raziskave namigujejo, da bo na današnjih volitvah prišlo do tesnega izida med kenijskim predsednikom vlade Railo Odingo in namestnikom premiera Uhurujem Kenyatto, ki ga je haaško sodišče obtožilo zaradi njegove domnevne vloge pri organiziranju pobojev, posilstev in nasilja po zadnjih predsedniških volitvah.

Če bo na volitvah zmagal Kenyatta, ki se bo moral s svojim podpredsedniškim kandidatom Williamom Rutom zagovarjati pred ICC, se bo Kenija morebiti soočila z večmesečno odsotnostjo svojega predsednika kot tudi podpredsednika. Sojenje naj bi se začelo 10. aprila, vendar ICC razmišlja o preložitvi na avgust, piše STA.

Strah pred izbruhom nasilja

To so sicer prve volitve, od kar so povolilni krvavi nemiri pred več kot petimi letido dobra pretresli državo. Mednarodni opazovalci svarijo, da je tveganje za ponoven izbruh nasilja veliko.

Kot piše STA, je v nasilju po predsedniški volitvah leta 2007 umrlo več kot 1100 ljudi, povolilno nasilje pa je vodilo v razselitev več kot 600.000 ljudi. Vodilni kandidati na današnjih volitvah so v predvolilni kampanji obljubili, da ne bo prišlo do ponovitve prelivanja krvi, vendar je napetost kljub temu velika.

Le nekaj ur pred začetkom volitev pa se je v pristaniškem mestu Mombasa tako že zgodil napad, v katerem je bilo ubitih več policistov. Napad so menda pripravili pripadniki obalnega separatističnega gibanja Mombaški republikanski svet (MRC), ki se bori za odcepitev priljubljene turistične obalne regije. Policija je pozneje sporočila, da je bilo v Mombasi ubitih skupno najmanj 12 ljudi, od tega šest policistov in šest napadalcev.

Medtem organizacija za človekove pravice Human Rights Watch opozarja, da je tveganje za ponovno politično nasilje zelo veliko. Po podatkih Združenih narodov je bilo lani v Keniji v medetničnem nasilju ubitih najmanj 484 ljudi, 116.000 pa jih je zapustilo svoje domove, še piše STA.