V Libanonu spet vre

Kljub silovitim uličnim protestom v Bejrutu, Tripoliju in Sidonu je libanonski predsednik Michel Sulejman imenoval novega predsednika libanonske vlade.

Objavljeno
25. januar 2011 20.23
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Tripoli – Saada Haririja, čigar vlada je sredi meseca razpadla zaradi spora o preiskavi ZN o umoru njegovega očeta Rafika Haririja, bo na čelu libanonske vlade zamenjal sunitski poslovnež Nadžib Mikati, ki je bil v preteklosti tesno povezan s Hezbolahom.

Šiitsko islamsko gibanje je z odločitvijo predsednika Sulejmana dokončno postalo najmočnejša politična sila v državi, ki se je po dveh sorazmerno mirnih letih znova znašla v hudi politični krizi. Novega predsednika libanonske vlade je med posvetovanjem v predsedniški palači podprlo 68 poslancev, Saad Hariri pa je zbral le 60 glasov. Odločilne glasove za Mikatija, milionarja, ki je nekoč že vodil vlado, so prispevali pripadniki Napredne socialistične stranke pod vodstvom Valida Džumblata in njegovih Druzov, ki so doslej sodelovali s Haririjem.

»Nikakor nisem povezan s Hezbolahom. Mesto predsednika vlade sem sprejel zato, ker bi rad težave reševal, ne pa ustvarjal. Sem moderen človek in moderen politik; vedno na enaki oddaljenosti od vseh strani. Zanima me interes Libanona, interes naroda, mednarodna varnost države in predvsem dobri odnosi z mednarodno skupnostjo,« je včeraj povedal novi libanonski premier Nadžib Mikati.

Nova kriza v Libanonu je izbruhnila, ko so se pred dvema tednoma v javnosti razširile govorice, da bo preiskovalna komisija Združenih narodov v končnem poročilu obtožila za umor Rafika Haririja vidne pripadnike Hezbolaha. Islamsko gibanje je namige nemudoma ostro zavrnilo. Haririjeva vlada je razpadla. Libanon se je znašel v nevarnem brezvladju, ki so ga po mnenju poznavalcev spretno izkoristili pripadniki »Božje stranke«.

Nasprotniki Hezbolaha so se danes, na »dan besa«, množično odpravili na ulice. Najbolj vroče je bilo v Tripoliju, sunitski utrdbi na severu države. Hezbolah so obtožili, da je z iransko pomočjo izvedel državni udar.

Zdaj že bivši predsednik libanonske vlade Saad Hairiri je svoje – pretežno sunitske – privržence pozval, naj se odpovedo nasilju. »Vi ste jezni, a tudi odgovorni ljudje. Ta jeza nas ne bi smela pripeljati do neupoštevanja naših vrednot, saj verjamemo, da je naše zatočišče – demokracija,« je Hariri v televizijskem nagovoru poskušal pomiriti razgrete strasti.