V Makedoniji po petkratnem umoru medetnične napetosti

Jezni sokrajani ustreljenih so blokirali več cest, prišlo naj bi tudi do napadov na albanske domove.

Objavljeno
13. april 2012 20.15
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Skopje - Po odkritju petih trupel blizu Skopja so danes v Makedoniji vzniknile nove medetnične napetosti. Ustreljene žrtve pripadajo makedonski skupnosti, makedonski mediji pa poročajo, da jih je umoril pripadnik albanske skupnosti. Jezni sokrajani ustreljenih so po pisanju Slovenske tiskovne agencije danes blokirali več cest, prišlo naj bi tudi do napadov na albanske domove.

Makedonsko notranje ministrstvo je zaradi napetosti prebivalstvo pozvalo k umiritvi strasti, vse, ki imajo kakršne koli informacije o krvavem dogodku, pa pozvalo, naj se javijo policiji. Za zdaj sicer ni znan niti motiv napada niti informacije o morebitnih osumljencih.

Trupla umorjenih - šlo naj bi za 45-letnika in tri 23-letnike - so našli v četrtek zvečer in jih nato prepeljali na obdukcijo. Policija je v zvezi z dogodkom na pogovore povabila 30 ljudi, na območje zločina pa poslala pripadnike posebnih enot, saj hoče preprečiti morebitne spopade med pripadniki makedonske in albanske skupnosti, še piše STA.

Trojica ubitih mladeničev je bila doma iz naselja Radišani na severu Skopja, več desetih tamkajšnjih prebivalcev pa je v odgovor na nasilno dejanje z barikadami blokiralo dostop do kraja, od policije pa zahtevalo, naj čim prej najde morilca.

Po poročanju nekaterih medijev je bilo poleg tega nekaj albanskih hiš tarča napadov s kamenjem, prav tako naj bi zagorela dva avtomobila v lasti pripadnikov albanske skupnosti. Drugi poročajo, da je zagorel avtobus.