V Maroku prisegla nova vlada

Prvič v zgodovini najstarejše monarhije v arabskem svetu bo maroško vlado vodila zmerna islamistična stranka.

Objavljeno
03. januar 2012 18.33
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Rabat - »Kralj je nove člane vlade imenoval v kraljevi palači v Rabatu,« so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile maroške oblasti. Novo vlado bo vodil premier Abdelilah Benkirane, katerega Stranka prava in razvoja (SPR) je zmagala na volitvah pred mesecem dni.

Volilni upravičenci so stranki SPR na predčasnih volitvah namenili 107 sedežev v 395-članskem parlamentu. Vladno koalicijo tako tvorijo še številne manjše stranke, med njimi konservativni monarhisti, liberalci, socialisti in nekdanja komunistična stranka. Članica vlada je tudi drugo uvrščena stranka Istiqlal (Neodvisnost), ki so ji volivci podelili 60 sedežev.

Po ljudski vstaji v Tuniziji in Egiptu je maroški kralj Mohamed VI. sam predlagal ustavne spremembe, ki so bile sprejete julija lani. Del svojih pristojnosti je tako prenesel na parlament in premiera, ki ga je moral po novi ustavi izbrati med člani zmagovalne stranke. Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah okoli 80 odstotkov Maročanov meni, da bo Benkirane dobro vodil vlado.