V Marylandu odpravili smrtno kazen

Maryland je postal 18. ameriška zvezna država brez smrtne kazni.

Objavljeno
03. maj 2013 14.32
Death Penalty Maryland
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Annapolis − V ameriški zvezni državi Maryland so odpravili smrtno kazen in jo nadomestili z dosmrtnim zaporom brez možnosti pogojnega izpusta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrep je včeraj v zakon podpisal guverner Martin O'Malley, ki velja za glasnega nasprotnika smrtne kazni. »Dokazano je, da grožnja s smrtno kaznijo ne odvrača, ne more se jo izreči brez rasnih predsodkov, poleg tega pa je trikrat dražja kot dosmrtna zaporna kazen brez možnosti pogojnega izpusta,« je dejal.

Na potezo se je po pisanju tiskovne agencije AFP že odzvala visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton, ki ji je izrekla podporo in izrazila upanje, da bodo Marylandu kmalu sledile še ostale ameriške zvezne države.

Slovesnosti ob podpisu zakona se je po navedbah Al Džazire udeležil tudi zdaj že nekdanji kaznjenec, obsojen na smrt, Kirk Bloodsworth, ki je zaradi krive obsodbe za posilstvo in umor devetletne deklice v zaporu odsedel devet let. Bloodsworth je bil prvi človek v ZDA, obsojen na smrt, ki so ga oprostili na podlagi dokazov DNK. Potem, ko so ga izpustili na prostost, se je posvetil kampanji za ukinitev smrtni kazni.

Novi zakon sicer velja le za bodoče primere. Trenutno na smrtno kazen v Marylandu čaka pet zapornikov, guverner pa se mora odločiti, kaj bo z njimi. Po pričakovanjih informacijskega centra za smrtno kazen jim bo smrtne kazni spremenil v dosmrtni zapor brez možnosti pogojnega izpusta.