V Moskvi začetek novega sojenja za umor Politkovske

Preiskava se je vlekla leta, a naročnikov umora, ki so si želeli smrt znane novinarke, preiskovalcem ni uspelo identificirati.

Objavljeno
03. junij 2013 23.21
RUSSIA-POLITKOVSKAYA/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Moskva − Na sodišču v Moskvi se je danes začelo novo sojenje peterici, obtoženi priprave in izvedbe umora znane ruske novinarke in kritičarke Kremlja Ane Politkovske leta 2006.

Med obtoženimi so po pisanju Slovenske tiskovne agencije štirje Čečeni, in sicer domnevni glavni organizator umora − podjetnik in zloglasen zločinec Lom Ali Gajtukajev, ki so mu menda pomagali njegovi trije nečaki Rustam, Ibragim in Džabrail Mahmudov. Peti obtoženi je nekdanji moskovski policist Sergej Hadžikurbanov. Vseh pet trdi, da so nedolžni.

Današnja obravnava, na kateri so se posvetili tehničnim oziroma postopkovnim vprašanjem, je potekala za zaprtimi vrati. Obtoženi so na njej zahtevali sojenje pred poroto, o čemer bo sodišče predvidoma odločilo v torek.

Gre sicer za že drugo sojenje v primeru Politkovske, potem ko se je prvo leta 2009 končalo z oprostitvami treh od obtoženih − Džabraila in Ibragima Mahmudva ter Hadžikurbanova −, vrhovno sodišče pa je nato razsodbe zavrnilo in odredilo ponovno sojenje.

 

Na zatožni klopi bi moral sicer sesti še en nekdanji policist, Dmitrij Pavljučenkov, a se je po pisanu STA pogodil s tožilstvom. V zameno za priznanje krivde − da je pomagal izslediti Politkovsko in da je priskrbel pištolo, s katero je bila umorjena − ga je decembra lani doletelo 11 let zapora.

Pavljučenkov je menda takrat dejal, da sta umor novinarke naročila ruski tajkun Boris Berezovski in vodja čečenskih upornikov Ahmed Zakajev. Oba sta živela v izgnanstvu v Londonu, kjer je Berezovski marca tudi umrl. Dejanskega ozadja umora pa doslej vendarle niso uspeli zares ugotoviti, še piše STA.