V Münchnu danes tradicionalna varnostna konferenca

Prvi dan konference bo namenjen pogovorom glede kibernetske varnosti, prihodnosti evropske obrambe in krizi v Siriji.

Objavljeno
31. januar 2014 08.51
Posodobljeno
31. januar 2014 09.15
GERMANY-SECURITY-CONFERENCE-MUNICH
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

München − V Münchnu se danes začenja tradicionalna, letos jubilejna 50. varnostna konferenca. Enega od najpomembnejših mednarodnih srečanj na temo varnosti v svetu se bosta po pisanju Slovenske tiskovne agencije udeležila tudi slovenska premierka Alenka Bratušek ter minister za obrambo Roman Jakič.

V Münchnu ta konec tedna pričakujejo kakih 20 voditeljev držav in vlad, 50 zunanjih in obrambnih ministrov, deset voditeljev različnih mednarodnih organizacij in teles ter najvišje vojaške predstavnike. Med najvidnejšimi udeleženci bodo generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, ameriški državni sekretar John Kerry ter ruski in iranski zunanji minister, Sergej Lavrov in Mohamed Džavad Zarif, piše STA.

V Münchnu se bodo mudili tudi mednarodni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi, ameriški obrambni minister Chuck Hagel, predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton, generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen in izraelski obrambni minister Moše Jalon.

Glavne teme kibernetska varnost, evropska obramba in Sirija

V kabinetu Bratuškove, ki se bo v Münchnu mudila v petek in soboto, pojasnjujejo, da bo prvi dan konference namenjen pogovorom glede kibernetske varnosti oziroma ravnovesju med svobodo in varnostjo, prihodnosti evropske obrambe in krizi v Siriji. Drugi dan konference pa se bodo odvile razprave o Evropi in svetu, globalnih silah in regionalni stabilnosti, energetski in podnebni varnosti, postkonfliktnih situacijah in prihodnosti obveščevalnih služb ob vse večjem številu podatkov. V nedeljo naj bi se v Münchnu udeleženci posvetili še dialogu med Beogradom in Prištino, prihodnjemu »letnem času« na Bližnjem vzhodu ter Iranu.

Srečanje bo potekalo ob zelo strogih varnostnih ukrepih, saj bo za varnost skrbelo kar 3000 policistov, piše STA.

Vsakoletna konferenca, ki so jo prvič priredili leta 1962 na višku hladne vojne, se tradicionalno osredotoča na ameriške in evropske poskuse − še posebej poskuse zveze Nato − za spopad s svetovnimi varnostnimi krizami. Letošnje srečanje prihaja v času, ko so čezatlantske vezi še posebej na preizkušnji zaradi obtožb o vohunjenju ZDA za zaveznicami.

Škandal, ki med drugim vključuje ameriško prisluškovanje mobilnemu telefonu nemške kanclerke Angeli Merkel, bo precej zasenčil pogovore, ki naj bi se osredotočili na skupne izzive, od konfliktov na Bližnjem vzhodu in iranskega jedrskega programa do nemirov v Ukrajini in napetosti med Japonsko in Kitajsko.

Jubilejna 50. münchenska varnostna konferenca se sicer odvija v letu več pomembnih obletnic − sto let od začetka prve svetovne vojne, 75 let od izbruha druge svetovne vojne in četrt stoletja po padcu berlinskega zidu. ZDA naj bi ob tem letos zaključile bojne operacije v Afganistanu, kar pa ne pomeni, da bo zveza Nato ostala brez dela, opozarja namestnik generalnega sekretarja zveze Nato Alexander Vershbow.

»Terorizem, kibernetski napadi, širjenje orožja, nestabilnost onkraj naših meja - to so zadostni razlogi, da Nato ostane živ in aktiven,« je na panelu teden dni pred začetkom konference dejal Vershbow. »Potrebujemo zavezništvo, ki se bo pripravljeno spopasti z vsem, kar nam lahko prinese prihodnost,« je dodal po pisanju STA.