V Münchnu začetek sojenja nemškim desničarskim skrajnežem

Glavna obtoženka Beate Zschäpe med procesom, ki bi lahko trajal več kot dve leti, menda ne namerava spregovoriti.

Objavljeno
06. maj 2013 14.01
GERMANY-NEONAZI/
Ma. Ja., T. Sch., Delo.si
Ma. Ja., T. Sch., Delo.si

17:15: Sojenje se je za danes končalo. Posebej sklican senat bo v naslednjih dneh odločal o pritožbah zaradi morebitne pristranskosti predsedujočega sodnika Manfreda Götzla ter dveh drugih sodnikov. Proces se bo nadaljeval 14. maja.

17:05: Tudi Wohllebnova pritožba zaradi morebitne pristranskosti sodnikov je bila prestavljena. Primer naj bi bil preveč pomemben, zapleten in obsežen, da bi še enkrat prestavili njegovo sojenje, pravijo sodniki.

16:40: Dpa poroča, da je bil včeraj izveden napad na pisarno enega od zagovornikov po uradni dolžnosti. Več šip je bilo razbitih in na fasado hiše naj bi neznani napisali »NSU-odvetnik — rasizem ubija«.

16:25: Tudi odvetniki obtoženega Ralfa Wohllebna so vložili pritožbo zaradi morebitne pristranskosti predsedujočega sodnika Manfreda Götzla ter dveh drugih sodnikov. Prva obrazložitev: Sodišče je odklonilo prošnjo Wohllebna, ki je želel imeti še tretjega zagovornika po uradni dolžnosti.

16:10: Eden domnevnih storilcev, Holger Gerlach, naj bi po pričanju njegovega odvetnika le kronska priča. Obtoženec naj bi po besedah odvetnika v mesecih pred sojenju veliko razmišljal in sedaj videl svoja dejanja v drugi luči.

16:00: Novinarji nemškega dnevnika Süddeutsche Zeitung poročajo, da Zschäpejeva zgleda mirna in zdolgočasena. Očitno je zelo samozavestna in nespoštljiva. Nek novinar naj bi rekel, da se mu zdi »vzvišena«: »Ni sledi obžalovanja.«

12.00: Sojenje so kmalu po začetku odložili za krajši čas, potem ko so odvetniki obtoženke pod vprašaj postavili nevtralnost predsedujočega sodnika Manfreda Götzla. Odvetniki Zschäpejeve so o tem podvomili za to, ker so jih ob prihodu na sodišče preiskali zaradi morebitnega posedovanja orožja, tožilstva pa ne. Postopek se že nadaljuje.

***
München − Na sodišču v Münchnu se je ob močno poostreni varnosti in velikem zanimanju medijev začelo odmevno sojenje proti 38-letni članici neonacistčne organizacije Nacionalsocialistično podzemlje (NSU) Beate Zschäpe, obtoženi sodelovanja pri umorih osmih turških priseljencev, grškega priseljenca in nemške policistke, poleg tega pa tudi sodelovanja v 15 oboroženih ropih, požigu in poskusa umora.

Glavna obtoženka je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na sodišče prišla tik pred začetkom obravnave, v spremstvu policije. Pred sodiščem jo je pričakalo več deset protestnikov.

Pred sodišče so prvič od aretacije pred več kot letom dni stopili tudi štirje domnevni sostorilci, obtoženi podpiranja NSU. Osemintridesetletni Ralf Wohlleben in 33-letni Carsten Schultze sta po navedbah ameriške tiskovne agencije AP obtožena sodelovanja pri umorih devetih moških − tožilstvo ju obtožuje, da sta člane NSU oskrbela z orožjem, ki je bilo uporabljeno pri izvedbi umorov −; 33-letni Andre Eminger je obtožen sodelovanja pri dveh bančnih ropih in bombnem napadu ter podpiranja teroristične organizacije; 39-letni Holger Gerlach pa je obtožen zgolj podpiranja teroristične organizacije.

Kot smo v Delu že poročali, sta poleg Zchäpejeve morilsko trojko NSU sicer sestavljala še Uwe Mundlos in Uwe Böhnhardt, ki pa sta novembra 2011 po ponesrečenem poskusu ropa storila samomor. Po njuni smrti je Zschäpejeva razstrelila njihovo skupno stanovanje v saškem Zwickauu, nato pa se je predala policiji. Vse od takrat je v preiskovalnem zaporu, v času katerega pa s preiskovalci ni spregovorila. Ravno tako tega menda ne namerava storiti med procesom, ki bi lahko po navedbah AFP trajal več kot dve leti.

Naključno odkritje nacistične celice konec leta 2011 je sicer pretreslo Nemčijo, razkrinkalo napake v ravnanju organov pregona in državo prisililo, da se znova sooči s svojo nacistično preteklostjo. Nemška kanclerka Angela Merkel je primer označila za sramoto.