V nedeljo »najpomembnejše volitve« na Kosovu

Lokalne volitve na Kosovu so pomembne za približevanje Beograda in Prištine EU.

Objavljeno
01. november 2013 12.28
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA

Priština/Ljubljana - Na Kosovo bodo v nedeljo lokalne volitve, ki veljajo za najpomembnejše volitve po razglasitvi samostojnosti Kosova februarja 2008. Volitve naj bi tlakovale pot celoviti vključitvi kosovskih Srbov v kosovske strukture. Če ta ne bo uspela, bo onemogočeno nadaljnje približevanje tako Beograda kot Prištine EU, opozarjajo številni poznavalci.

Izvedbo volitev je omogočil dogovor med Beogradom in Prištino o normalizaciji odnosov, ki sta ga strani ob posredovanju Bruslja dosegli 19. aprila.

Podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vučić je danes med obiskom Gračanice na Kosovu kosovske Srbe pozval k udeležbi na nedeljskih lokalnih volitvah, da bi lahko oblikovali skupnost srbskih občin. Na predvolilnem zborovanju Državljanske pobude Srbske pred približno 15.000 zbranimi je tudi izrazil podporo tej pobudi.

Vučić je dejal, da mu je bilo pred današnjim obiskom na Kosovu rečeno, naj ne izreče podpore nobeni listi, a da je jasno, na katero zborovanje je prišel, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Zborovanja sta se ob Vučiću udeležila tudi srbski minister za Kosovo Aleksandar Vulin in pravosodni minister Nikola Selaković.

Tudi Vulin je na zborovanju Srbe pozval k udeležbi na volitvah, ob tem pa jih tudi javno pozval k podpori liste Državljanske pobude Srbske.

Pozval jih je tudi, naj ne dovolijo, da bi Srbe še kdaj na severne in južne delila reka Ibar in da bi župan v Kosovski Mitrovici postal nekdo, ki ni Srb.

»Moramo iti na volitve 3. novembra in doseči maksimalno, da bi dobili več, kot oni mislijo, da zaslužimo,« je dejal Vulin na zborovanju »Srbske« v Gračanici. Kosovske Srbe je še pozval k takšni udeležbi, da bodo po volitvah oblikovali skupnost srbskih občin. Spomnil je, da je za to potrebna večina glasov v najmanj šestih občinah, zato je potrebna množična udeležba Srbov na volitvah. Vučić je nato obiskal še tamkajšnji samostan.

Po njegovih besedah so mu sicer kosovske oblasti določile, da mora najprej obiskati samostan in šele nato iti med Srbe v Gračanici, saj njegov obisk obravnavajo kot verske narave.

»Ukazali so mi, naj najprej obiščem samostan, ker je po njihovem mnenju to verski obisk. Tja bom šel kasneje, oni pa naj naredijo, kar hočejo,« je dejal Vučić, a dodal, da s tem ne želi kljubovati kosovskim oblastem.

Medtem pa je danes zunanjepolitični svetovalec srbskega predsednika Marko Djurić v Beogradu dejal, da obstaja možnost, da Srbija ne prizna rezultatov nedeljskih lokalnih volitev na Kosovu, če bo na njih prišlo do volilnih prevar.

Po njegovih besedah je Priština storila veliko, da bi Srbe odvrnila od udeležbe na volitvah, kljub temu da jih je pozivala, naj se jih udeležijo. »Izbrali so več sredstev, od oviranja pri seznamu notranje razseljenih ljudi, od katerih jih je le majhno število zabeleženih v volilnem imeniku, do manipulacij z volilnimi imeniki ter širjenja volilnega materiala s kosovskim pečatom,« je dejal.

Prištino je še obtožil, da je skušala v volilni imenik večinsko srbskega severnega dela Kosovske Mitrovice vključiti večje število kosovskih Albancev, da bi spremenila etnično podobo mesta in povzročila »vsebinsko destabilizacijo, da Srbi ne bi šli na volitve«.

Po njegovih besedah je veliko odvisno od mednarodne skupnosti, saj ne bodo dovolili, da bi kdo v volilne imenike umetno vnesel veliko število kosovskih Albancev.

Zatrdil je tudi, da je EU zagotovila, da manipulacij na volitvah ne bo, a je ob tem dodal, da volitev ob očitnih prevarah ne bodo podprli

Tik pred volitvami je ozračje na Kosovu, predvsem na severu, napeto. Kosovski Srbi grozijo z bojkotom volitev. Glede na zadnje javnomnenjske raziskave se namerava nedeljskih volitev udeležiti zgolj od 15 do 20 odstotkov srbskih volivcev.

Posebni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar je v pogovoru za STA izrazil upanje, da bo današnji obisk srbskih predstavnikov potekal uspešno. »Podpiramo obiske visokih srbskih predstavnikov, tistih, ki jim Srbi na Kosovo zaupajo, zato da bodo iz njihovih ust slišali, kaj pomeni sporazum in kaj to pomeni za Srbe na Kosovu. Kaj se bo zgodilo po 3. novembru, kakšne bodo funkcije asociacije, ki bo oblikovana iz srbskih občin na severu Kosova, in da nekako pomirijo ljudi, da bo dan po 3. novembru boljši, kot so bili dnevi doslej,« je dejal Žbogar.

Številni se bojijo, da bi do nasilja lahko prišlo na dan volitev. Takrat bosta sicer kosovska policija, vključno s srbskimi predstavniki na severu, in Eulex povečala svojo prisotnost. Tudi Kfor bo prisoten na vseh točkah, kjer bi lahko prišlo do morebitnih incidentov.

A tudi če bodo volitve potekale v skladu z demokratičnimi standardi in mirno, nihče natančno ne ve, kako bo po volitvah. Glede "skupnosti srbskih občin", ki naj bi nastala po volitvah, obstajajo velike razlike med Srbi in Albanci. Za Beograd naj bi ta skupnost imela zakonodajne in ustavne pristojnosti, Priština pa v njej vidi zgolj samo eno od številnih nevladnih organizacij, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Na celotnem ozemlju Kosova lokalnih volitev ni bilo že več let; sever Kosova s srbsko večino je vedno volil zase, preostanek z albansko večino pa prav tako. Srbske občine na severu (Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok in Leposavić) bodo sedaj prvič sodelovale na volitvah, ki jih bodo organizirale kosovske oblasti.

Bodo pa tokratne volitve dvojne, in sicer za župane posameznih mest, ki jih volijo neposredno, in za občinske skupščine. Za albanske stranke bodo tokratne lokalne volitve tudi preizkus pred parlamentarnimi volitvami, ki naj bi bile prihodnje leto.

Glavna bitka med albanskimi strankami se bo pričakovano bila za Prištino. Sedanji župan Isa Mustafa prihaja iz Demokratične lige za Kosovo (LDK) in naj bi imel velike možnosti za ponovno izvolitev. Njegov največji tekmec je po pisanju Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije iz Ljubljane (Ifimes) kandidat gibanje Vetevendosje (Samoopredelitev) in podpredsednik gibanja Shpend Ahmeti.

Vladajoča kosovska Demokratska stranka (PDK) premiera Hashima Thacija je v boj poslala sedanjega ministra za varnostne sile in nekdanjega premiera Agima Cekuja. Za vsa pomembna mesta, npr. Prištino, Gračanico, Štrpce, bo najverjetneje potreben drugi krog, ki bo 1. decembra.

Na volitvah se bo po podatkih kosovske volilne komisije za izvolitev na županska mesta in občinske skupščine potegovalo skupno 7932 kandidatov, slabih 1,8 milijona volivcev pa bo volilo v 38 občinah. Prvi rezultati naj bi bili znani v nedeljo okoli polnoči.

Volitve bo opazovala tudi skoraj 100-članska opazovalna misija EU, ki naj bi oceno poteka volitev podala v torek dopoldan.