V Nemčiji so se začela koalicijska pogajanja

Oblikovanje nove nemške vlade bi se lahko zavleklo še najmanj v konec decembra, morda pa celo v začetek prihodnjega leta.

Objavljeno
23. oktober 2013 10.26
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si, STA
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si, STA

Berlin − Krščanski demokrati (CDU/CSU) kanclerke Angele Merkel in socialdemokrati (SPD) so danes opoldne v Berlinu uradno začeli koalicijska pogajanja, piše Slovenska tiskovna agencija. Po pričakovanjih bodo ta težka, Nemčija pa naj bi po napovedih novo vlado dobila do božiča.

Pogajanja so se začela na sedežu CDU v Berlinu, na njih pa je danes sodelovalo kakih 75 ljudi. Pogajanja bodo usklajevali generalni sekretarji CDU, CSU in SPD, če bodo nastopile težave, pa bodo posredovali vodje strank Angela Merkel (CDU), Horst Seehofer (CSU) in Sigmar Gabriel (SPD).

Postavljanje temeljev za stabilno vlado

Stranki sta se danes dogovorili o nadaljnjem urniku pogovorov. Najprej naj bi stekli pogovori v dvanajstih delovnih skupinah in podskupinah, za 30. oktober pa je napovedan nov veliki krog pogovorov, posvečen Evropi. Novembra naj bi bilo sicer osem takšnih zasedanj.

Generalna sekretarka SPD Andrea Nahles je po prvih pogovorih dejala: »Danes smo začeli. Dela je veliko, zdaj se ga bomo skupaj lotili.«

Generalni sekretar CSU Alexander Dobrindt pa je dejal, da »postavljajo temelje za stabilno vlado«.

Kot je danes dejal saški ministrski predsednik Stanislaw Tilich iz vrst CDU, bodo pogajanja zagotovo naporna, v interesu obeh strank pa je, da je koalicija oblikovana do božiča, piše STA. Da bo sledilo nekaj napetih tednov, je pred dnevi članom stranke dejala tudi Merklova.

Ključni pogoj socialdemokratov za vstop v veliko koalicijo, kakršno so v Nemčiji že imeli med letoma 2005 in 2009, je uvedba minimalne plače na zvezni ravni v višini 8,5 evra na uro. Je pa SPD naredila korak nazaj glede zahteve po zvišanju davka za bogate.

Po napovedih bodo socialdemokrati v koalicijskih pogajanjih zahtevali tudi uvedbo možnosti dvojnega državljanstva, enako plačilo za moške in ženske, ukrepe za izboljšanje skrbi za starostnike ter več vlaganj v infrastrukturo in izobraževanje.

Generalni sekretar CDU Hermann Gröhe pa je dejal, da želi njegova stranka pogajanja izkoristiti za dosego dogovora o ukrepih za okrepitev gospodarstva in odpiranje novih delovnih mest.

Največja ovira minimalna plača

Največja ovira v pogajanjih bo verjetno zahteva SPD po uvedbi minimalne plače, dodaja STA. CDU namreč meni, da bi morala biti minimalna plača nezavezujoča ter omejena na posamezne industrijske panoge oziroma regije.

Uvedbi zakonsko določene minimalne plače ostro nasprotuje tudi nemška industrija. »Če bomo minimalno plačo uvedli čez noč, bo ogroženih okoli milijon delovnih mest,« je v ponedeljek dejal vodja nemške gospodarske zbornice (DIHK) Martin Wansleben.

Druga sporna točka bi utegnila biti porazdelitev ministrskih položajev. SPD naj bi želela dobiti finančno ministrstvo, pa tudi ministrstvi za delo in za družino.

Se Nemčiji znova obeta velika koalicija?

CDU je z bavarsko sestrsko stranko CSU na septembrskih volitvah dobila 311 sedežev v 631-članskem parlamentu, kar ni dovolj, da bi sama oblikovala vlado. Ker so iz parlamenta izpadli njihovi dosedanji koalicijski partnerji liberalci, krščanski demokrati potrebujejo novega koalicijskega partnerja.

Pripravljalni pogovori z Zelenimi so se pretekli teden končali neuspešno, poleg CDU/CSU, SPD in Zelenih pa se je v parlament prebila le še Levica, s katero nihče ne želi oblikovati koalicije.

CDU/CSU in SPD sta se v torek dogovorili za oblikovanje 12 delovnih skupin, ki bodo iskale soglasje strank glede odprtih vprašanj. Če bodo pogajanja uspešna, bo Nemčijo tretjič po drugi svetovni vojni vodila velika koalicija. Leta 2005 so sicer pogajanja o oblikovanju koalicijske vlade trajala 65 dni.

A tudi če bodo pogajanja uspešna, bo treba premagati še eno oviro. V skladu s statutom SPD namreč o vstopu v koalicijo odloča vseh okoli 470.000 članov stranke, med katerimi številni koaliciji z Merklovo niso naklonjeni.
Leta 2009 so namreč socialdemokrati, potem ko so bili štiri leta v vladi kanclerke Merklove, doživeli najslabši rezultat na volitvah doslej, zaključije STA.