V požaru bolnišnice za covid v Tetovu umrlo najmanj 14 ljudi

Premier Zoran Zaev, ki je že obiskal prizorišče tragedije, je v javnost posredoval podatek, da je požar povzročila eksplozija.
Fotografija: Požar je izbruhnil včeraj okoli 21. ure in je že pogašen, oblast je sprožila preiskavo. FOTO: Arbnora Memeti/AFP
Odpri galerijo
Požar je izbruhnil včeraj okoli 21. ure in je že pogašen, oblast je sprožila preiskavo. FOTO: Arbnora Memeti/AFP

Požar, ki je v Tetovu v Severni Makedoniji včeraj zajel improvizirano, začasno bolnišnico za zdravljenje bolnikov s covidom-19, je zahteval številne smrtne žrtve.

Po poročanju Tanjuga, makedonske novinarske agencije Mia in drugih medijev je umrlo najmanj 14 ljudi, še 12 pa jih je huje poškodovanih in število smrtnih žrtev bi lahko še naraslo, so sporočile oblasti v Skopju. Pri identifikaciji nekaterih žrtev bodo morali uporabiti analizo DNK, po prvih informacijah med umrlimi ni zdravstvenega osebja.

Požar je sicer izbruhnil včeraj okoli 21. ure in je v kratkem času uničil oddelek za covid-19.

FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters
FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters


Kot poročajo mediji, je ogenj uničil vse, celo kovinske cevi za vodovod, zgorelo pa je tudi eno izmed vozil, ki je bilo več metrov oddaljeno od bolnišnice. 



FOTO: Arbnora Memeti/AFP
FOTO: Arbnora Memeti/AFP


Premier Zoran Zaev, ki je že obiskal prizorišče tragedije, je v javnost posredoval podatek, da je požar povzročila eksplozija. »Ogenj je pogašen, a so ugasnila tudi mnoga življenja,« je povedal. »Ugotovili bomo vzrok požara, pravosodni organi so že na terenu. Gre za resnično tragičen dogodek in celoten državni vrh se posveča hitremu reševanju te situacije.«

FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters
FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters


Sožalje sorodnikom umrlih je izrazil tudi predsednik države Stevo Pendarovski.
 

Iz Evrope izrazi sožalja


Iz Evrope prihajajo izrazi sožalja ob požaru v covidni bolnišnici v Severni Makedoniji, ki je zahteval najmanj 14 smrtnih žrtev. Med drugim so sožalje izrazili v Evropski uniji, Sloveniji, Srbiji, Bolgariji, Grčiji in na Hrvaškem.

»Evropska unija izraža globoko sožalje družinam in prijateljem žrtev tragičnega požara v bolnišnici za zdravljenje covidnih bolnikov v Tetovu. Poškodovanim želimo hitro okrevanje,« je za makedonsko tiskovno agencijo Mia povedala tiskovna predstavnica evropske komisije Ana Pisonero.

Sožalje prebivalcem Tetova in tistim, ki so v »tem tragičnem dogodku« izgubili najdražje, je na twitterju izrazilo tudi slovensko zunanje ministrstvo.

Predsednik Borut Pahor pa je po telefonu poklical makedonskega predsednika Steva Pendarovskega in mu izrazil sožalje. Dodal je, da lahko Makedonci računajo na pomoč iz Slovenije, »da bodo lažje premostili ta tragični dogodek, ki je prizadel bolnike v bolnišnici, zdravstveno osebje, njihove družine ter številne druge«, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Izrazom sožalja so se pridružili tudi na grškem zunanjem ministrstvu. »V mislih smo z žrtvami tega grozljivega požara v bolnišnici v Tetovu in vsemi, ki jih je prizadela ta tragedija,« so zapisali na twitterju.

Sožalje družinam in bližnjim žrtev je na twitterju prav tako objavil bolgarski zunanji minister Svetlan Stojev. Izrazil je solidarnost s Severno Makedonijo.

Tudi hrvaški premier Andrej Plenković je tvitnil, da je družinam žrtev, premieru Zoranu Zaevu in makedonskemu narodu poslal izraze iskrenega sočutja.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je sožalje izrazil v telefonskem pogovoru z makedonskim premierom Zaevom. »Državljani Srbije čutijo bolečino ljudi v Tetovu. Pripravljeni smo zagotoviti kakršnokoli bratsko pomoč, saj državljani Severne Makedonije niso sami v tej tragediji,« je Vučić dejal Zaevu po poročanju Mie.

Komentarji: