V protikitajskih izgredih v Vietnamu umrl en človek, sto ranjenih

Gre za najhujše protikitajske nemire v Vietnamu v zadnjih letih.

Objavljeno
15. maj 2014 10.25
Posodobljeno
15. maj 2014 10.33
VIETNAM-CHINA-PROTEST
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Hanoi − V protikitajskih izgredih v tajvanski tovarni jekla v vietnamski provinci Ha Tinh je bil ubit kitajski delavec, skoraj 150 delavcev pa je bilo ranjenih, piše Slovenska tiskovna agencija. Izgredi so izbruhnili tudi pri drugih kitajskih podjetjih v provinci Ha Tinh, kjer je bilo ranjenih najmanj 55 delavcev. Poleg tega po nasilju pogrešajo okrog deset kitajskih državljanov.

Protestnike je razburilo zaostrovanje ozemeljskega spora med državama v Južnokitajskem morju, potem ko je Peking prejnji teden svojo naftno ploščad prestavil na območje, ki si ga lasti Vietnam. V bližini omenjene sporne naftne ploščadi je nato v zadnjih dnehnastala vrsta incidentov med kitajskimi in vietnamskimi ladjami, državi pa druga drugo krivita za naraščanje napetosti, piše STA.

V več vietnamskih mestih so že konec tedna potekali množični protikitajski protesti, v torek pa so izbruhnili še izgredi, v katerih so jezni vietnamski delavci zažigali in drugače opustošili kakih sto tovarn, plenili blago ter napadali pisarne in varnostnike. Gre za najhujše protikitajske nemire v Vietnamu v zadnjih letih, še piše STA.

Na protikitajske izgrede se je danes odzval Peking, ki je vietnamske oblasti obtožil, da popuščajo protestnikom in dopuščajo njihovo nasilje.

Kitajski državljani pa pred izgredi bežijo v sosednjo Kambodžo, dodaja STA. Predstavnik kamboške policije Kirt Chantharith je povedal, da je samo v sredo na mejnem prehodu Bavet v Kambodžo vstopilo več kot 600 Kitajcev.