V resnici so slabše plačani zahodni, in ne vzhodni Nemci

Plače v nekdanji DDR so sicer nižje, a so bistveno nižji tudi stroški.
Fotografija: Življenjski stroški v nekdaj vzhodnonemškem Chemnitzu so pol nižji od tistih v Münchnu. FOTO: Chemnitz - Turismus
Odpri galerijo
Življenjski stroški v nekdaj vzhodnonemškem Chemnitzu so pol nižji od tistih v Münchnu. FOTO: Chemnitz - Turismus

Berlin – V Nemčiji tudi trideset let po združitvi še naprej ostajajo občutne razlike med nekdanjima vzhodno in zahodno. V nekdanji DDR najbolj negodujejo zaradi približno dvajsetodstotnega zaostajanja plač in pokojnin za tistimi v zahodni Nemčiji. Toda, kot danes poroča časopis Welt, so dejanski poraženci plačnega in cenovnega prepada med dvema Nemčijama na zahodu države.

Res je sicer, da znaša srednja letna plača strokovnjaka ali vodstvenega delavca v vzhodni Nemčiji 48.900 evrov, zaposlenih na enakih delovnih mestih na zahodu države pa 61.000. Razlike so med drugim menda tudi posledica razlike v produktivnosti, ki je na vzhodu še vedno kakšnih dvajset odstotkov nižja kot v bivši zahodni Nemčiji in v različni strukturi industrije.
 

Pomembna je primerjava življenjskih stroškov


Življenjski stroški v Münchnu so eni najvišjih v zahodnem delu Nemčije. FOTO: Michaela Rehle/Reuters
Življenjski stroški v Münchnu so eni najvišjih v zahodnem delu Nemčije. FOTO: Michaela Rehle/Reuters


Toda samo primerjanje plač, opozarjajo v Weltu, ni dovolj za prikaz realne slike življenjskega standarda med vzhodom in zahodom Nemčije in povzemajo ugotovitve spletnega portala Financescout24, ki je primerjal življenjske stroške v mestih nekdanje vzhodne in v mestih nekdanje zahodne Nemčije. 

Ko so sešteli povprečne stroške bivanja, prehrane, rekreacije, transporta in prostega časa so ugotovili, da zaposleni v vzhodnonemškem Chemnitzu za enak standard na leto porabi 41.500 evrov, v Münchnu, ki je eno najdražjih mest zahodne Nemčije, pa 81.100 evrov.
 

Velike razlike v najemninah


Na razliko najbolj vplivajo najemnine za stanovanja, ki so na zahodu države tudi do 60 odstotkov višje kot na vzhodu. Oba podatka sta sicer ekstrema, a dejstvo je, da so tudi v povprečju življenjski stroški na vzhodu države od 30 do 40 odstotkov nižji od povprečnih na zahodu, razlike v plačah pa so le dvajsetodstotne. Pravi poraženci razlike med Nemčijama, združenima pred tremi desetletji, so torej zahodni Nemci, ugotavljajo v časopisu. 

Preberite še:

Komentarji: