V samomorilskem napadu v Iraku več mrtvih

Samomorilski napadalec, opremljen s pasom z eksplozivnim sredstvom, je romarjem delil hrano, nato pa se je razstrelil.

Objavljeno
14. januar 2012 10.58
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Basra - V samomorilskem napadu proti skupini šiitskih romarjev v bližini Basre v Iraku je bilo danes ubitih najmanj 20 ljudi, 15 ljudi je bilo ranjenih, piše Slovenska tiskovna agencija. Napad se je zgodil okoli 7. ure po srednjeevropskem času približno pet kilometrov izven Basre.

Samomorilski napadalec, opremljen s pasom z eksplozivnim sredstvom, je romarjem delil hrano, nato pa se je razstrelil, čeprav ga je policija rotila, naj tega ne stori. Preživeli romarji so po dogodku odšli v romarsko središče posvečeno imamu Aliju kakih deset kilometrov izven Basre.

Šiitski muslimani sicer danes zaključujejo praznovanje t. i. arbaina, s katerim častijo imama Huseina. Milijoni šiitov se ob teh priložnosti vsako leto zberejo v svetem mestu Karbala približno 110 kilometrov južno od Bagdada.

Obdobje arbaina vsako leto zaznamujejo pogosti napadi na romarje, ki jih oblastem ne uspe preprečiti niti s strogimi varnostnimi ukrepi. V preteklih dneh je na poti v Karbalo življenje izgubilo več deset šiitov. Najbolj smrtonosen napad 5. januarja v bližini Nasirije je terjal 47 življenj, še piše STA.