V Siriji odprli volišča, zmaga se obeta Asadu

Na drugih volitvah od začetka vojne v Siriji se ponovna zmaga obeta dolgoletnemu predsedniku Bašarju al Asadu.
Fotografija: Sirijo bo verjetno še en mandat vodil predsednik Bašar al Asad. FOTO: Sana/Reuters
Odpri galerijo
Sirijo bo verjetno še en mandat vodil predsednik Bašar al Asad. FOTO: Sana/Reuters

V Siriji so se ob 7. uri zjutraj po lokalnem času odprla volišča za volitve, na katerih naj bi že četrtič slavil dosedanji predsednik Bašar al Asad. To so druge volitve od začetka desetletje dolge vojne v Siriji, ki je doslej zahtevala več kot 380.000 smrti.

Sirski volivci danes lahko glasujejo na več kot 12.000 voliščih. Rezultate volitev je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pričakovati v petek zvečer, 48 ur po zaprtju volišč. Sirska televizija prikazuje posnetke dolgih vrst čakajočih pred volišči ter izjave navdušenih podpornikov Asada, kako plešejo na ulicah in mahajo s sirskimi zastavami.

image_alt
Desetletje sirske vojne je ukradlo prihodnost milijonov


Asadovim tekmecem iz tujine kandidatura na današnjih volitvah ni dovoljena, prav tako volitev ni na območjih, ki niso pod nadzorom sirskega režima. Ta obvladuje dve tretjini države. Islamistični uporniki, ki nadzorujejo območja na severozahodu Sirije, ter sirski Kurdi na severovzhodu države volitve zavračajo kot nelegitimne.

Volitve zavračajo tudi zahodne države. ZDA, Velika Britanija, Francija, Nemčija in Italija so že v torek sporočile, da sirske volitve po njihovi oceni ne bodo »ne poštene in ne svobodne«.

Asad je te očitke danes, ko je oddal svoj glas na enem od volišč nedaleč od Damaska, zavrnil in dejal, da nimajo nobene vrednosti, poroča AFP.

Glas je predsednik sicer oddal v kraju Duma v vzhodni regiji Geta, nekdanji utrdbi upornikov, kjer naj bi sirske vladne sile leta 2018 izvedle kemični napad. »Obisk Dume in te volitve potrjujejo, da Sirija ni regija proti regiji ali sekta proti sekti,« je za sirsko televizijo komentiral svojo odločitev.

image_alt
Sirija se bo razvijala kljub akcijam Zahoda


ZN medtem izpostavljajo, da so današnje volitve v nasprotju z resolucijo Varnostnega sveta ZN o Siriji, ki predvideva izvedbo volitev pod nadzorom ZN, potem ko bi predstavniki sirskega režima, opozicije in civilne družbe, zbrani v posebnem odboru v Ženevi, dosegli dogovor glede nove ustave. Ta doslej ni bil dosežen.

Asadova protikandidata sta bolj ali manj neznana izzivalca; nekdanji minister Abdalah Salumom Abdalah in Mahmud Meri, član tako imenovane tolerirane opozicije, ki jo mnogi označujejo kot zgolj podaljšek vladajočega režima. Obema ne napovedujejo večje podpore. Na zadnjih volitvah leta 2014 je Asad zmagal z več kot 80 odstotki.

Ruski opazovalci, ki kot eni redkih iz tujine spremljajo današnje dogajanje v Siriji, so po poročanju ruske tiskovne agencije Tass že sporočili, da volitve potekajo v svobodnem ozračju in v skladu z vsemi mednarodnimi standardi. Rusija je sicer ena glavnih zaveznic Asadovega režima.

Preberite še:

Komentarji: