V Siriji padla dva novinarja

Po podatkih Novinarjev brez meja je bilo v Siriji od začetka konflikta marca 2011 ubitih 17 poklicnih novinarjev.

Objavljeno
18. januar 2013 21.40
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Alep - V Alepu na severu Sirije je bil v četrtek ubit francoski novinar belgijskega rodu Yves Debay, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Na severnem obrobju mesta, kjer so se bojevali uporniki in sirski vojaki, naj bi ga ubil ostrostrelec. V provinci Dara pa je danes ostrostrelec ubil novinarja Al Džazire Mohameda Huranija.

Sirski uporniki, ki za smrt francoskega novinarja obtožujejo sirsko vojsko, so na spletu objavili fotografije in video posnetek njegovega trupla, poleg tega pa še njegovo akreditacijo pri obrambnem ministrstvu, piše Slovenska tiskovna agencija.

Leta 1954 v nekdanjem belgijskem Kongu rojeni Debay je iz Sirije poročal za francosko vojaško revijo Assaut. Pokrival je številne konflikte, med drugim vojni v Libanonu in na Balkanu.

Drugega novinarja Mohameda Huranija so danes ubili, medtem ko je pokrival spopade v provinci Dara, so sporočili iz arabske televizije Al Džazira. Preden je Hurani začel delati za Al Džaziro, je kot aktivist sodeloval v uporu proti sirskemu režimu.

Po podatkih Novinarjev brez meja je bilo v Siriji od začetka konflikta marca 2011 ubitih 17 poklicnih in 44 amaterskih novinarjev, še piše STA.