V Siriji volitve z znanim zmagovalcem

Volitve potekajo le na okoli 40 odstotkih sirskega ozemlja. Režim sporoča, da bo visoka udeležba jasno sporočilo upornikom.

Objavljeno
03. junij 2014 12.34
SYRIA-CONFLICT-POLITICS-VOTE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Damask - V Siriji so se kljub divjanju krvave državljanske vojne, ki je po zadnjih podatkih zahtevala najmanj 162.000 življenje, danes odprla volišča, na katerih so lahko volivci prvič izbirali med tremi imeni. A dvoma, da bo na čelo države znova izvoljen Bašar al Asad, skoraj ni.

Volitve, na katerih sta se za najvišji položaj poleg Asada potegovala dva malo znana kandidata (nekdanji neodvisni komunistični poslanec Maher al Hadžar in poslovnež iz vrst s strani režima tolerirane opozicije Hasan al Nuri), potekajo razmeroma mirno, a kulise vojne režim ni mogel prekriti. Medtem ko se privrženci Asada predvsem v mestih množično zgrinjajo na volišča, v ozadju odmevajo eksplozije, iz krajev v neposredni bližini Damaska se vijejo stebri dima.  

Asad in soproga Asma sta svoj glas na prvih predsedniških volitvah po odpravi referendumskega sistema oddala v središču Damaska. Opozicijska nacionalna koalicija pa je volitve, ki potekajo le na ozemlju pod nadzorom vladnih sil, bojkotirala. Njen voditelj Ahmed al Džarba jih je označil za »gledališko igro, spisano s krvjo sirskega ljudstva«. Kot »parodijo demokracije« so jih opisale tudi ZDA, da gre za »farso« so prepričani tudi v Natu. »Volitve ne dosegajo mednarodnih standardov, ki zagotavljajo svobodno, pravično in transparentno glasovanje. Prepričan sem, da nobena zaveznica Nata ne bo priznala izida teh tako imenovanih volitev,« je povedal prvi mož zavezništva Anders Fogh Rasmussen.

Režim: Visoka volilna udeležba sporočilo upornikom

Potek volitev, na katerih lahko po navedbah sirskega notranjega ministrstva na več kot 9000 voliščih svoj glas odda 15 milijonov volilnih upravičencev, nadzorujejo opazovalci iz Irana, Severne Koreje in Rusije. Potekajo predvsem v mestih, pretežni del podeželja je zaradi divjanja vojne ostal brez volilnega glasu.

Sirski premier Vael al Halki je prepričan, da gre za »zgodovinski dan«, visoka volilna udeležba pa bo po njegovih besedah svetu dokazala odločenost sirskega ljudstva, da volitve izpeljejo »uspešno«. Da bo visoka udeležba jasno sporočilo upornikom, je bil v ponedeljek prepričan tudi minister za informacije Omran Zoabi. »Oborožene teroristične skupne so se zatekle h grožnjam, saj se bojijo udeležbe. Če bi uživale kakršno koli podporo ljudstva, bi bilo to dovolj za propad volitev.«

Združeni narodi so pred začetkom volitev opozarjali, da bodo le še otežile iskanje rešitve za dolgoletno krizo. Sirska opozicija je namreč pred začetkom mirovne konference v Ženevi, ki je po drugem krogu sicer klavrno propadla, kot predpogoj za začetek pogajanj navedla odstop Asada. Tokratne volitve pa mu bodo skoraj gotovo zagotovile še sedemletni mandat.