V Sirijo prispela prva pošiljka ruskih protiletalskih sistemov

Sirski predsednik Bašar al Asad je dobavo ruskega orožja potrdil med intervjujem za libanonsko televizijo.

Objavljeno
30. maj 2013 13.54
RUSSIA-SYRIA-CONFLICT-RUSSIA-MISSILES-ASSAD-FILES
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Damask − »V Sirijo je prispela prva pošiljka ruskih protiletalskih sistemom S-300. Preostanek pošiljke pričakujemo v prihodnjih dneh,« je v intervjuju za libanonsko televizijo Al Manar dejal sirski predsednik Bašar al Asad. Pogovor z Asadom bo televizija v celotni predvajala danes, del intervjuja pa je že objavil libanonski časnik Al Ahbar.

Britanski BBC poroča, da bi lahko zmogljivo rusko orožje spremenilo pravila igre in tehtnico prevagalo na stran sirskega režima. Dobava ruskega orožja sirskemu režimu po njihovem poročanju predstavlja tudi grožnjo mirovni konferenci, načrtovani za junija v Ženevi.

Sirska opozicija napovedala bojkot pogajanj

Sirsko opozicijska koalicija, ki se je srečala v turškem mestu Istanbul, je medtem že postavila pogoje za udeležbo na konferenci o Siriji. Poudarili so, da se bodo srečanja v Ženevi udeležili le, če bo postavljen dokončni rok za odhod Bašarja al Asada z oblasti. Poleg tega je sirska opozicija pozneje še sporočila, da ne bo sodelovala na prihajajoči mirovni konferenci, vse dokler se bodo v Siriji na strani režimskih sil borili pripadniki libanonskega gibanja Hezbolah in borci iz Irana.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je opozicijo že obtožil, da si na vse načine prizadeva za propad konference in mirovnih pogajanj. »Njihovim zahtevam je nemogoče ugoditi,« je povedal v današnjem odzivu.

Kot smo že poročali, naj bi konferenca, o kateri sta se dogovorili ZDA in Rusija, potekala junija v Ženevi, a se o natančnem datumu še niso dogovorili. Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je opozoril, da je polega datuma - omenja se 10. junij -  treba doreči še številne druge »elemente« konference.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, še vedno ni jasno, katere države se bodo konference udeležile. Med bolj perečimi vprašanji je udeležba Irana - Zahod udeležbi nasprotuje, Rusija pa jo podpira. Ameriška veleposlanica pri ZN Susan Rice sicer priznava, da številna vprašanja o konferenci ostajajo odprta, a je zagotovila, da si celotni ameriški zunanjepolitični sistem prizadeva za uspešno izvedbo konference, na kateri bodo iskali rešitve za končanje 26-mesečnega konflikta, v katerem je umrlo že več kot 80.000 ljudi.