V Srbiji marca na predčasne volitve

Aleksandra Vučića, podpredsednika vlade, ni želi, kot pravi, postati predsednik vlade brez volitev.

Objavljeno
26. januar 2014 13.36
BEOGRAD 31.07.2013. Sednica Vlade Srbije, Vlada Srbije, ministri, rekonstrukcija. Premijer Ivica Dacic i potpredsednik vlade Aleksandar Vucic RAS foto/Oliver Bunic
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Beograd - Srbski premier Ivica Dačić je napovedal, da bo prihodnji teden predlagal razpustitev parlamenta in razpis predčasnih volitev. Izvedli naj bi jih 16. marca, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot navaja srbska tiskovna agencija Tanjug, je predsedstvo koalicijske Srbske napredne stranke (SNS) podprlo predlog predsednika stranke Aleksandra Vučića, sicer podpredsednika vlade, da se razpišejo predčasne volitve. Kot je dejal, ni želel postati predsednik vlade brez volitev.

Parlamentarne volitve naj bi glede na predlog SNS izvedli 16. marca, ko so v Beogradu že napovedane tudi predčasne lokalne volitve.

Predlog je glede na poročanje srbske televizije RTS podprl tudi Dačić, sicer predsednik socialistične stranke (SPS). Napovedal je, da bo že na naslednji seji vlade v začetku prihodnjega tedna predlagal razpustitev parlamenta in razpis predčasnih volitev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Nato bo na vrsti predsednik države Tomislav Nikolić, ki naj bi že v sredo sporočil odločitev, ali bodo volitve res razpisali za 16. marec, še navaja APA.

Do predčasnih volitev prihaja zaradi vse večjih napetosti znotraj koalicije in očitkov SNS socialistom, da zavirajo potrebne reforme. Raste tudi priljubljenost SNS, ki je sicer že zdaj največja stranka v parlamentu, na volitvah pa bi položaj še okrepila. S tem bi Vučić prevzel tudi premierski položaj. »Prišel je čas, da preverimo podporo temu, kar smo storili,« je dejal Vučić.

Vprašanje pa je, kaj bodo po volitvah storili Dačićevi socialisti in ali so še pripravljeni sodelovati s SNS v morebitni novi vladi. Poleg tega jim tudi vztrajno pada podpora, potem ko so se pojavili številni očitki o vpletenosti več članov stranke v povezave s sumljivimi poslovneži, ki naj bi bogateli s kriminalnimi posli.

Glede na decembrske javnomnenjske raziskave v Srbiji ima SPS podporo le pri 11 odstotkih volivcev. SNS pa kar pri 43 odstotkih vprašanih. Vmes je še opozicijska Demokratska stranka, ki jo podpira okoli 13 odstotkov volivcev, navaja francoska tiskovna agencija AFP.