V Tuniziji sprejeli novo ustavo

Mandatar Mehdi Jomaa je sporočil, da je uspel oblikovati tudi novo začasno vlado.

Objavljeno
27. januar 2014 12.33
APTOPIX Tunisia Constitution
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Tunis − Tunizijski parlament je včeraj potrdil novo ustavo − prvo po strmoglavljenju dolgoletnega predsednika Zina el Abidina ben Alija pred tremi leti, piše Slovenska tiskovna agencija. Narodna ustavodajna skupščina je ustano potrdila z 200 od 216 glasov, mandatar Mehdi Jomaa pa je medtem sporočil, da je uspel oblikovati tudi novo začasno vlado.

Končni dogovor o ustavi je bil dosežen pred dnevi, potem ko je vladajoča zmerna islamistična stranka Ennahda popustila pri več še odprtih vprašanjih, med drugim glede tega, da islam kot vir zakonodaje v ustavi ni omenjen. Islam je sicer v ustavi opredeljen kot uradna veroizpoved, obenem pa je v njej zagotovljena svoboda mišljenja, vesti in veroizpovedi.

Po glasovanju v nedeljo so v parlamentu razobesili tunizijsko zastavo, poslanci so se objeli, predsednik skupščine Mustapha Ben Jaffar pa je poudaril, da »je nova ustava, čeprav ni popolna, rezultat soglasja«. Dodal je še, da postavlja temelje za demokratično državo ter da se bodo lahko z njo poistovetili vsi Tunizijci. Slovesen podpis novega dokumenta bo še sledil, piše STA.

Dokument, ki so ga pripravljali kar dve leti in vsebuje 149 členov, v prvi vrsti prinaša večje spremembe v delitvi oblasti med predsednikom države in premierom. Slednji naj bi prevzel glavno vlogo v določanju državne politike, medtem ko se bodo pooblastila predsednika precej zmanjšala. Vseeno naj bi predsednik obdržal nekaj pomembnih odgovornosti, med drugim na področju obrambe in zunanjih zadev.

Ban Ki MUn: Tunizija zgled drugim državam

Čeprav ustava na posameznih mestih deluje nepovezano in ni povsem jasna, je po ocenah poznavalcev najbolj napredna ustava v arabskem svetu, piše STA. Kot zgodovinski mejnik jo je v nedeljo ocenil tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki MUn in izrazil prepričanje, da lahko Tunizija predstavlja zgled za druge države, ki se odpravljajo na poti reform. Ban je politične akterje v Tuniziji pozval, naj zagotovijo uspeh naslednjih korakov v tranziciji države.

Mandatar predstavil novo vlado

Mandatar Jomaa pa je medtem sporočil, da mu je vendarle uspelo oblikovati novo začasno vlado, v kateri bo 21 ministrov in sedem državnih sekretarjev, večinoma strankarsko neodvisnih strokovnjakov. Nestrankarski Jomaa je sestavo kabineta predsedniku Moncefu Marzoukiju predstavil sinoči, piše STA.

Državo, ki je že mesece v politični krizi zaradi globokih razhajanj med islamisti in sekularnimi silami, naj bi začasna vlada vodila do novih volitev. Datum, kdaj bodo te izvedli, še ni določen.

Jomaa je zatrdil, da je vlado oblikoval glede na tri merila − sposobnost, neodvisnost in integriteto. Izbrano ekipo je označil kot izredno. Njeno oblikovanje je sicer tik pred zdajci skorajda propadlo, saj je Jomaa še v soboto opozoril, da ni soglasja glede ključnega notranjega ministrstva.

Jomaa, nekdanji minister za industrijo, je mandat za sestavo tehnične prehodne vlade dobil decembra. Njegovi vladi mora zaupnico sedaj izglasovati še parlament. Ta mora nato tudi sprejeti novo volilno zakonodajo, na osnovi katere naj bi pripravili nove volitve, še piše STA.