V Tuzli spopadi med protestniki in policijo

V Tuzli so se danes zbrali delavci številnih podjetji v stečaju. Protest je prerasel v spopad, ranjenih je več ljudi.

Objavljeno
05. februar 2014 20.04
Bosnia Protests
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Sarajevo - Med množičnimi protesti delavcev številnih podjetij v stečaju, ki so jih danes organizirali v Tuzli, so izbruhnili spopadi s policijo, v katerih je bilo poškodovanih 20 ljudi, večinoma protestnikov. Poškodovanih je bilo tudi pet policistov, dva huje. Aretirali so 22 ljudi, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Več sto protestnikov - delavci, brezposelni mladi ter člani borčevskih združenj -, ki so želeli izraziti nezadovoljstvo nad svojim socialnim položajem, so poskušali vdreti v zgradbo kantonalne vlade, vendar so jim to preprečili policisti.

Protestniki, ki so se zbrali na poziv, objavljen na družbenem omrežju Facebook, so nato prevračali zabojnike za smeti, zažigali avtomobilske pnevmatike in metali kamenje v policiste.

Naknadno se je kot organizator protesta pojavila neformalna skupina državljanov, imenovana Udarec. Eldin Sinanović, ki se je predstavil kot vodja gibanja, po spopadu s policijo pa je bil tudi priveden, je pred tem pozval vse ljudi v BiH, naj se začnejo boriti za svoje pravice. »Čas je, da se skorumpirani vladi reče dovolj,« je vzklikal Sinanović.

Iz vlade tuzelskega kantona so sporočili, da niso odgovorni za propad podjetij, kot so Polihema, Dite in Konjuha, katerih delavci so bili v večini med protestniki. Gre za podjetja, ki so bila privatizirana, za njihovo usodo pa zdaj nosijo odgovornost tisti, ki so jih kupili, so dodali po poročanju STA.

Proti večeru so se razmere umirile, poslopje kantonalne vlade pa varujejo okrepljene policijske enote.