V Ugandi z rdečo baretko samo še vojaki

Prepoved nošnje rdeče baretke prihaja po tem, ko je ta postala »simbol upora« aktualnim oblastem.
Fotografija: Rdeča baretka je zaščitni znak opozicijskega politika Bobija Wina. FOTO: James Akena/Reuters
Odpri galerijo
Rdeča baretka je zaščitni znak opozicijskega politika Bobija Wina. FOTO: James Akena/Reuters

Prebivalci Ugande, ki si bodo nadeli rdečo baretko, bodo odslej tvegali zaporno kazen. Rdeča baretka je, enako kot nekateri drugi kosi oblačil, po novem opredeljena kot del vojaške uniforme, zato je njena nošnja civilistom prepovedana.

Uradni dokument, v katerem so ugandske oblasti septembra prvič zapisale seznam vojaških kosov oblačil, je nastal v času, ko rdeča baretka postaja »simbol upora« – nosi jo namreč opozicijski voditelj, pop zvezdnik Bobi Wine (čigar pravo ime je Robert Kyagulanyi), ki je letos poleti napovedal, da se bo leta 2021 potegoval za predsedniški položaj. Prebivalcem Ugande na vzhodu Afrike, ki bodo posedovali oziroma nosili rdečo baretko, odslej grozi do petletna zaporna kazen.

V odzivu na nova pravila je 37-letni Wine, ki je pred dvema letoma postal poslanec, prepoved nošenje baretke opisal kot »sramotno«, kot ukrep, ki stremi k »zadušitvi uspešne grožnje avtokratičnemu statusu quo«, navaja tiskovna agencija AFP. Kot je dejal, si bo skupaj z opozicijskim gibanjem še naprej prizadeval za demokratične spremembe v 43-milijonski Ugandi, ki jo od leta 1986 vodi Yoweri Museveni.

Komentarji: