V Venezueli volijo Chávezovega naslednika

Volišča bodo odprta do 18. ure po lokalnem oziroma do pol enih zjutraj po srednjeevropskem času.

Objavljeno
14. april 2013 20.11
VENEZUELA-VOTE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Caracas − Venezuelski volivci so se danes odpravili na volišča, na katerih izbirajo naslednika pred kratkim preminulega predsednika Huga Cháveza. Za položaj se potegujeta Chávezov namestnik, ki ga je pokojni predsednik decembra lani, preden se je odpravil na zadnje zdravljenje na Kubo, tudi sam izbral za svojega naslednika − Nicolás Maduro in kandidat opozicije Henrique Capriles.

Še preden so se volišča ob šesti uri zjutraj po lokalnem času odprla, so ponekod pred njimi nastale vrste čakajočih, predvsem privržencev pokojnega predsednika. Številni so se po navedbah francoske tiskovne agencije AFP tako zbrali pred voliščem v soseski 23. januar, kjer je običajno glasoval Chávez. »Zavezanost revoluciji je zelo velika,« je dejal eden od njih in dodal, da bodo ljudje v veliki meri branili Chávezovo zapuščino.

Kljub tovrstnim trditvam pa kandidat opozicije Capriles ostaja optimističen. Upa namreč, da so ljudje naveličani visoke ravni umorov − samo lani je bilo v Venezueli ubitih okoli 16.000 ljudi −, kroničnega pomanjkanja hrane, visoke inflacije in nenehnih izpadov elektrike. »Hočem spremembe, saj razmere niso dobre. Tu ni nobene varnosti, država pa je razdeljena,« je tako dejal eden od privržencev Caprilesa.

Javnomnenjske raziskave zmago napovedujejo Maduru. Po prvih raziskavah se mu je sicer obetala visoka zmaga z med deset do 20 odstotki glasov prednosti, po zadnji raziskavi javnega mnenja, objavljeni prejšnji teden, pa je pred Caprilesom vodile le še za 9,7 odstotnih točk.

Volišča bodo odprta do 18. ure po lokalnem oziroma do pol enih zjutraj po srednjeevropskem času. Zmagovalec bo zaprisegel v petek.