Poljska: priče železniške nesreče govorijo o pravem pokolu

V trčenju dveh nasproti vozečih vlakov je izgubilo življenje 16 ljudi, na desetine je ranjenih.

Objavljeno
04. marec 2012 08.22
Posodobljeno
04. marec 2012 08.22
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin - Najhujša železniška nesreča na Poljskem v zadnjih desetletjih je v soboto zvečer v bližini mesta Szczekociny zahtevala 16 žrtev, okrog 60 ljudi je ranjenih, med njimi polovica težje. Vlaka s skupaj 350 potniki sta na progi med Varšavo in Krakovom vozila drug proti drugemu po istem tiru.

»Nobenega zaviranja ni bilo, samo trk,« je poljski televizijski postaji TVN 24 povedal eden od potnikov. »Nenadoma so ugasnile luči in vse je zletelo v zrak, kot torbe nas je odneslo skozi vagon,« se spominja drugi. Na kraju nesreče po poročilih poznavalcev vlaki drvijo tudi s hitrostjo 160 kilometrov na uro, reševalno akcijo pa je ovirala težavna dostopnost kraja nesreče.

Potem ko so območni prebivalci prihiteli na prvo pomoč, so ranjence v bolnišnice prepeljali šele s helikopterji, vsaj tiste, ki so jih lahko takoj dosegli. Nekatere so iz zvite pločevine osvobodili šele po prihodu težkih strojev in žerjavov. Pri reševanju je vso noč na nedeljo pomagalo skoraj 500 gasilcev in sto policistov.

Na vlakih je bilo po poročilih oblasti tudi več tujcev, med njimi Ukrajinci, Španci in Francozi, vendar je med ponesrečenimi po prvih podatkih samo neka Američanka. Poznavalci sicer domnevajo, da bo število žrtev še zraslo, saj so številni ranjenci, ki so jih prepeljali v bolnišnice, zaradi resnosti poškodb v umetni komi, prve priče pa so kraj nesreče opisovale kot »pokol« s številnimi naokrog ležečimi odtrganimi udi in ranjenci v globokem šoku. »To je najhujša nesreča v dolgih, dolgih letih,« je povedal poljski premier Donald Tusk, ki je z večino svojih ministrov prihitel na prizorišče nesreče.

Predsednik Bronislaw Komorowski, ki je tudi prišel, je povedal, da za zdaj domnevajo, da je nesrečo zakrivila »človeška napaka«. Nekateri poljski mediji so v nedeljo navajali, da so na progi malo pred trkom izvajali dela, kar tožilstvo že preiskuje. Poljska železniška družba, ki skrbi za okrog 20.000 kilometrov prog, si po desetletjih zanemarjanja prizadeva za njihovo obnovo. Tudi na progi Varšava-Krakov, na kateri veliko potnikov pričakujejo junija in julija, ko bo država skupaj z Ukrajino gostila evropsko nogometno prvenstvo. Nekateri komentatorji se že sprašujejo, ali poljska oblasti dovolj dobro skrbi za prometno varnost. Samo šest ur po katastrofalni nesreči sta nekaj kilometrov stran trčila avtomobila, pri čemer so umrli štirje mladi ljudje, pišejo na spletni strani Polskaweb. To nesrečo sicer pripisujejo ponočevanju, za številne druge pa so po njihovem mnenju kriva tudi mrzlična popravila tik pred nogometnim prvenstvom. »To je manj znana plat poljskega gospodarskega čudeža.«

Poljska vlada bo, kot poročajo, po koncu reševanja razglasila uradno žalovanje.