V živo: Na vrhu EU predvsem o bančni uniji

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob prihodu na vrh zatrdila, da je vohunjenje med prijatelji nesprejemljivo.

Objavljeno
23. oktober 2013 14.45
BELGIUM-EU-EUROZONE-ECONOMY-GROWTH-FINANCE-BUDGET-FILES
Ma. Ja., Delo.si; P. Ž., Bruselj
Ma. Ja., Delo.si; P. Ž., Bruselj

17.48: V Bruslju se začenja dvodnevni vrh EU.

17.14: Nemška kanclerka Angela Merkel je ob prihodu na vrh zatrdila, da je vohunjenje med prijatelji nesprejemljivo. To je v telefonskem pogovoru povedala tudi ameriškemu predsedniku Baracku Obami. Dodala je, da mora biti po škandalu spet vzpostavljeno zaupanje, ki je med prijateljskimi državami nujno.

Voditelji držav članic EU se bodo sicer na vrhu pogovarjali tudi o odzivu na najnovejšo prisluškovalno afero. Predsednik evropskega parlamenta Martin Schulz se je zavzel za prekinitev pogajanj o prostotrgovinskem sporazuma z ZDA. Evropska komisija je sicer sporočila, da so njihovi telefoni povsem varni.

16.45: Voditelji držav članic Evropske unije in njihovih vlad so se začeli zbirati v zgradbi Justus Lipsius. Odmevnih novic na današnjem srečanju ni pričakovati. To bo premostitveni vrh, saj državniki s ključnimi odločitvami čakajo na sestavo nove nemške vlade.

16:25 Premierka Alenka Bratušek je ob prihodu na vrh povedala, da bo na večerji z voditelji članic in predsednikom ECB Draghijem osrednja tema bančna unija. Sama bo izpostavila, da bi pogoji za preglede banke v Sloveniji morali biti enaki kot za druge države, v katerih se bodo v prihodnjih mesecih začeli pregledi pod okriljem ECB. Poleg tega bo poskušala doseči, da bodo testi slovenskih bank zadoščali in jih ne bo treba spomladi ponavljati še v okviru evropskega pregleda.

Bratuškova je dejala, da rezultata pregleda NLB še ni videla. »Na žalost nisem ta oseba. Mislim, da jih v tem trenutku ni videl še nihče. Takšna zagotovila imam. Tako da so vse številke, o katerih se govori čiste in popolne špekulacije,« je povedala Bratuškova.

Glede drugih vprašanj z EU (ocene proračuna) je pojasnila, da več odzivov evropske komisije zbuja upanje, da bodo ocene Bruslja ugodne.

***

Bruselj − V Bruslju se bodo popoldne sestali voditelji držav članic Evropske unije in njihovih vlad. Na tokratnem vrhu bodo razpravljali predvsem o digitalnem gospodarstvu in inovacijah, rasti, konkurenčnosti in zaposlovanju ter o poglabljanju ekonomske in monetarne unije.

Vrha EU se bo udeležila tudi premierka Alenka Bratušek, na zasedanju Sveta za splošne zadeve, v okviru katerega se sestajajo ministri ali državni sekretarji članic Unije, pristojni za evropske zadeve, pa bo Slovenijo bo zastopal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Igor Senčar.

Naslednji vrh decembra

Naslednje zasedanje Evropskega sveta bo sredi decembra, ko bodo voditelji držav članic in vlad razpravljali predvsem o skupni varnostni in obrambni politiki EU. Kot pojasnjujejo, bi morala Evropa zaradi sprememb v svetu prevzeti večjo vlogo pri zagotavljanju mednarodnega miru in varnosti, v ta namen pa bi morala imeti na voljo tudi več zmogljivosti.

Glavne teme decembrskega vrha bodo tako operativna učinkovitost (večja sposobnost odzivanja na krize ter hitro in učinkovito nameščanje ustreznih zmogljivosti), obrambne zmogljivosti (prilagoditev vojaških in civilnih zmogljivosti prihodnjim potrebam), in močnejša evropska obrambna industrija (razvijanje bolj povezane in konkurenčne industrijske baze evropske obrambne industrije).