Varčevalci propadlih ciprskih bank bi lahko izgubili do 60 odstotkov vlog

Varčevalcem Bank of Cyprus bodo najmanj 37,5 odstotka dela njihovih vlog, ki presega 100.000 evrov, pretvorili v delnice banke.

Objavljeno
31. marec 2013 11.45
EUROZONE-CYPRUS/
J. S. S., Delo.si, STA
J. S. S., Delo.si, STA
Nikozija - Varčevalci propadlih ciprskih bank, katerih vloge presegajo 100.000 evrov, bi lahko izgubili do 60 odstotkov svojih vlog, kar je precej več od prvotnih ocen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavnik banke Bank of Cyprus Mario Skandalis je včeraj na novinarsko vprašanje, ali bi lahko delež, ki ga bodo izgubili veliki varčevalci, dosegel 60 odstotkov, odgovoril, da »obstaja možnost za to, vendar ne zelo velika«.

Varčevalcem te banke bodo v skladu s sprejetim načrtom najmanj 37,5 odstotka tistega dela njihovih vlog, ki presega 100.000 evrov, pretvorili v delnice banke, dodatnih 22,5 odstotka pa jim bodo zamrznili, dokler ciprske oblasti ne bodo prepričane, da so izpolnjeni pogoji, pod katerimi bo Nikozija dobila mednarodno finančno pomoč, je sporočila ciprska centralna banka.

Kot je pojasnil finančni minister Mihalis Saris, so po prvotni oceni, da bo treba 37,5 odstotka sredstev pretvoriti v delnice, »na stran dali še 22,5 odstotka, da bi bili povsem prepričani, potem ko so bili opravljeni vsi potrebni izračuni o potrebnem kapitalu«.

Centralna banka je pojasnila, da bodo končno odločitev o tem, kolikšen delež sredstev bo potreben, sprejeli najkasneje 90 dni po koncu valuacije, preostanek sredstev z računov pa bodo vrnili varčevalcem.

Minister Saris je še napovedal, da bodo britansko, romunsko, rusko, srbsko in ukrajinsko podružnico druge propadle ciprske banke, Laiki, prodali.

Potem ko so po skoraj dveh tednih v četrtek odprli banke, na Cipru še vedno veljajo strogi ukrepi, po katerih posameznik dnevno ne more dvigniti več kot 300 evrov, iz države pa je prepovedano odnesti več kot 1000 evrov gotovine.