Več deset žrtev tornada v Oklahoma Cityju

Ameriške oblasti so število smrtnih žrtev znižale na 24, med njimi je tudi devet otrok, ki so se zatekli v osnovno šolo.

Objavljeno
21. maj 2013 08.24
Š. P., Ma. Ja., Mo. B. Delo.si
Š. P., Ma. Ja., Mo. B. Delo.si

Oklahoma City − V predmestju Moor ameriškega mesta Oklahoma City reševalci med ruševinami še vedno iščejo morebitne žrtve uničujočega tornada, ki je po zadnji uradnih podatkih terjal 24 življenj. Po besedah tiskovne predstavnice urada mrliškega oglednika Amy Elliot je pričakovati, da se bo število smrtnih žrtev še povišalo.

Med smrtnimi žrtvami je tudi devet otrok, ki so jih starši zaradi informacije o približevanju neurja namenoma pustili v osnovni šoli, saj so menili, da bodo v trdno zidani zgradbi bolj varni. A ker je bila šola skoraj neposredno na poti uničenja - tornado je bil po navedbah ameriške tiskovne agencije AP širok najmanj 800 metrov -, ji ni bilo prizaneseno. Silovit veter - po ocenah meteorologov je tornado dosegel četrto stopnjo, kar pomeni, da je pihalo s hitrostjo med 267 in 322 kilometrov na uro, močneje, kot pri orkanu pete stopnje - je namreč najprej odnesel streho, nato pa je porušil še zidove.

Ameriške oblasti so sicer sprva poročale o več kot 50 smrtnih žrtvah, a je Elliotova pojasnila, da na terenu vlada kaotično stanje, zaradi česar je najverjetne tudi prišlo do napake. Za napačno se je izkazalo tudi poročanje o najmanj 20 mrtvih otrocih, saj je večina pogrešanih osnovnošolcev našla pot domov.

Reševalci se medtem še vedno prebijajo skozi kupe ruševin, ki jih je za seboj pustil tornado. Doslej so rešili več kot 100 ljudi. Smrtonosna tromba pa je za seboj pustila tudi ogromno gmotno škodo. Uničevala je hiše, ruvala drevesa in podirala električne napeljave ter tako z zemljo zravnala več sosesk. »Gre za ogromen tornado, ki je prizadel veliko območje,« je povedala Terri Watkins, predstavnica pristojnega urada za spopadanje s posledicami naravne katastrofe. Kot je pojasnil, bo zato končna ocena škode znana šele čez nekaj dni.

Obama razglasil izredne razmere

Ameriški predsednik Barack Obama je na območju, ki ga je prizadel tornado, že razglasil izredne razmere, s čimer je odprl možnost za pritok sredstev iz zveznega proračuna.

Guvernerka ameriške zvezne države Oklahoma Mary Fallin je mobilizirala dodatne policiste in na pomoč poslala nacionalno gardo; policijski poveljnik predmestja Moore pa je povedal, da so prebivalcem opustošenega območja svetovali, naj se zaradi varnostnih tveganj tam ne zadržujejo. Predmestje Moore namreč ostaja nevarno zaradi uhajanja plina iz počenih cevi in porušenih električnih daljnovodov.

Že četrti tornado v 15 letih

Včerajšnji tornado je bil sicer že četrti, ki je po območju pustošil od leta 1998. Mesto Oklahoma City namreč leži na tako imenovani »aleji tornadov«, ki se razteza od Južne Dakote do osrednjega Teksasa, in na kateri so tornadi še posebej pogosti.

Območje je med drugim maja 1999 opustošil tornado z najmočnejšimi vetrovi, kar so jih kdaj koli zabeležili − pihali so namreč s hitrostjo 486 kilometrov na uro. Tornado, ki je divjal po skoraj isti poti, kot tokratni, je zahteval 44 življenj, več sto ljudi je bilo poškodovanih, uničenih pa je bilo tudi tisoče domov.

Najbolj smrtonosen tornado v zgodovini ZDA pa je 22. maja 2011 razdejal mesto Joplin v ameriški zvezni državi Missouri, ko je umrlo 158 ljudi, več sto pa je bilo ranjenih.