Velika Britanija za »bolj fleksibilno in moderno vojsko«

Britanski obrambni minister Philip Hammond je napovedal rekonstrukcijo profesionalne vojske.

Objavljeno
05. julij 2012 20.06
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
London - Velika Britanija je danes napovedala pomembno rekonstrukcijo profesionalne vojske, v skladu s katero bodo do leta 2020 za petino zmanjšali število vojakov, z zdajšnjih 102.000 na 82.000, je sporočil obrambni minister Philip Hammond.

S tem bodo po pisanju Slovenske tiskovne agencije za polovico zmanjšali število vojakov, ki jih je imela država med hladno vojno, ko je leta 1978 imela 163.000 profesionalnih vojakov.

Število rezervistov bodo podvojili na 30.000, tako da bo skupno število vojakov do leta 2020 doseglo 120.000. V skladu s spremembami bodo odpravili 17 glavnih enot, ostale pa bodo združili. Kot je še pojasnil minister Hammond v parlamentu, bodo s tem oblikovali »bolj fleksibilno in okretno, moderno vojsko«. Dodal je, da so potem, ko so od prejšnje laburistične vlade nasledili predrago vojsko, morali sprejeti težke odločitve za izgradnjo uravnoteženih, sposobnih in prilagodljivih oboroženih sil, ki se bodo sposobne soočiti s prihodnostjo.

Do sprememb sicer prihaja v času, ko poskuša država na vseh ravneh zmanjšati proračunske izdatke zaradi gospodarske krize.

Med odpravljenimi enotami bodo po pisanju STA tudi štirje ugledni pehotni bataljoni, kar je naletelo tudi na kritike. Predstavnik opozicijske Laburistične stranke Jim Murphy je medtem krčenje vojske označil za kratkovidno, saj po svetu nastajajo nove grožnje. Bivši poveljnik vojske Richard Dannatt je za BBC dejal, da prinaša krčenje določena tveganja, saj vojska ne bo več sposobna hkrati izvajati dveh operacij, kot sta tisti v Iraku in Afganistanu, ki ju je izvajala v zadnjih desetih letih.

Velika Britanija ima trenutno v Afganistanu 9500 vojakov v okviru sil Nata Isaf in naj bi jih po načrtih tako kot ostale članice Nata iz države umaknila do konca leta 2014.