Venezuela žaluje za pokojnim predsednikom

Čeprav so oblasti na ulice poslale oborožene sile, iz Caracasa že poročajo o več primerih političnega nasilja.

Objavljeno
06. marec 2013 07.33
Posodobljeno
06. marec 2013 08.00
COLOMBIA-VENEZUELA-CHAVEZ-DEATH
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Caracas − Venezuela se je po smrti predsednika Huga Cháveza ovila v črnino in razglasila teden dni žalovanja. Zaprte so vse šole in univerze, v prestolnici Caracas pa so se zaprle tudi trgovine in restavracije.

Pred bolnišnico, kjer je včeraj popoldne po lokalnem času po večletni bitki z rakom umrl venezuelski predsednik, se je že sinoči zbralo stotine njegovih privržencev, ki so jokali in vzklikali »Vsi smo Chávez!« in »Chávez živi!«. »Bil je naš oče, naš osvoboditelj. Nihče ni pričakoval takšnega udarca usode,« je dejal eden od žalujočih. »Revolucijo moramo nadaljevati z Madurom [podpredsednikom], ki bo naslednji predsednik,« je dodal.

Prihodnost države je po Chávezovi 14-letni vladavini negotova, piše francoska tiskovna agencija AFP. Oblasti so sicer že sporočile, da bodo v 30 dneh izvedle predčasne volitve, v vmesenem času pa bo po besedah zunanjega ministra Eliasa Jaueja državo vodil podpredsednik Nicolás Maduro in ne predsednik venezuelske narodne skupščine Diosdado Cabello, kot bi bilo običajno in kot piše tudi v ustavi. Madura je namreč Chávez že pred časom sam izbral za svojega naslednika. »To nam je naročil poveljnik,« je dejal Jaua.

Na ulicah vojska in policija

Ameriška tiskovna agencija AP sicer poroča o več primerih političnega nasilja, ki je izbruhnilo kmalu po razglasitvi vesti o Chávezovi smrti. Tako je skupina zamaskiranih in oboroženih moških na motorjih napadla približno 40 študentov, ki so več kot teden dni protestirali v bližini vrhovnega sodišča in od vlade zahtevali podrobnosti o Chávezovem zdravju, ter požgala njihove šotore. Pred bolnišnico, v kateri je umrl venezuelski predsednik, pa je besna množica napadla kolumbijsko televizijsko novinarko. AP še poroča, da so se številni prebivalci Venezuele v strahu pred nestabilnostjo v prihodnjih tednih založili s hrano in vodo.

Podpredsednik Maduro je sicer že sporočil, da so oblasti na ulice poslale oborožene sile in policijo, ki bodo zagotovili mir, obrambni minister Diego Molero pa je napovedal, da bodo oborožene sile branile ustavo in spoštovale Chávezove želje.

Spominska slovesnost v petek

Chávezovo truplo bodo še danes prepeljali na vojaško akademijo, kjer bo ležal vse do spominske slovesnosti v petek, ki se je bodo po pričakovanjih udeležili številni tuji državniki. Številni med njimi so Venezueli že izrazili sožalje.

Latinska Amerika žaluje

Vodja venezuelske opozicije in Chávezov izzivalec na nedavnih predsedniških volitvah Henrique Capriles je v prvem odzivu na smrt predsednika dejal, da zdaj ni čas za razhajanja, ampak čas za enotnost in mir. Dejal je, da sta bila s Chávezom nasprotnika, a nikoli sovražnika.

Ideološke zaveznice v regiji pa so se po pisanju AFP ob smrti Cháveza povezale. Kuba ga je tako označila za »pravega sina« Fidela Castra, kubanske oblasti pa so razglasile tridnevno žalovanje.

Brazilska predsednica Dilma Rousseff je Cháveza opisala kot velikega Latinoameričana in velikega prijatelja Brazilije, čilski predsednik Sebastian Piñera pa ga je označil za voditelja, ki je bil globoko zavezan latinskoameriški integraciji.

Bolivijski predsednik Evo Morales je dejal, da je zaradi smrti prijatelja strt in napovedal, da bo kmalu odpotoval v Venezuelo. Da je izredno užaloščen je sporočil tudi urugvajski predsednik José Mujica. »Smrt te vedno užalosti, toda ko govoriš o nekom, ki se je boril na prvi frontni liniji, in o nekom, ki se ga spominjaš kot najbolj radodarnega voditelja, dobi ta bolečina povsem nove razsežnosti,« je dejal.

Ekvadorski predsednik Rafael Correa je dejal, da je Chávezova smrt nepopravljiva izguba za Latinsko Ameriko, njegove besede pa je ponovil tudi kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos. Nikaragovski voditelj Daniel Ortega je obljubil, da bo nadaljeval Chávezove bitke.

Argentinski podpredsednik Amado Boudou je sporočil, da Latinska Amerika žaluje in napovedal, da bo predsednica Cristina Kirchner odpotovala na pogreb. Sožalje je izrazil tudi mehiški predsednik Enrique Peña Nieto.

Mešani odzivi iz drugih regij

Prvi odzivi na smrt venezuelskega predsednika iz drugih delov sveta pa so bili mešani.

Združene države Amerike so tako izrazile upanje, da bo njegova smrt prinesla otoplitev odnosov med državama. »V teh težkih trenutnih smrti predsednika Huga Cháveza Združene države Amerike izražajo podpro venezuelskemu ljudstvu in naše zanimanje za razvoj konstruktivnega odnosa z venezuelsko vlado,« je v sporočilu za javnost tako zapisal ameriški predsednik Barack Obama. Le malo preden so objavili vest o Chávezovi smrti so venezuelske oblasti iz države sicer izgnale dva ameriška vojaška atašeja in venezuelske sovražnike obtožile, da so Cháveza okužile z rakom.

Ruski predsednik Vladimir Putin je Cháveza označil za nenavadnega in močnega moža, ki je močno prispeval k odnosom med Moskvo in Caracasom. Peking pa je Cháveza označil za velikega prijatelja kitajskega ljudstva in obljubil, da bo tudi po njegovi smrti ohranila vezi z Venezuelo.

Delu venezuelskega predsednika se je poklonil tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, francoski predsednik François Hollande pa je pohvalil Chávezovo odločen boj za pravico. Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je izrazil upanje, da bo Venezuela po žalovanju stopila v novo obdobje in Caracas pozval, naj sprejme demokracijo, s pomočjo katere bo lahko dosegla svoj potencial. Sožalje je Venezueli izrazil tudi britanski zunanji minister William Hague.

Odzval se je tudi že iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad. »Venezuela je izgubila pogumnega in močnega sina, svet pa je izgubil modrega in revolucionarnega voditelja,« je dejal Ahmadinežad, ki je tudi podprl trditve venezuelskega podpredsednika Madura, da so Cháveza z boleznijo, kateri je naposled podlegel, okužili sovražniki.