Verbalni boj na Hrvaškem: rdeča peronospora in črna kuga

Med političnimi veljaki in Cerkvijo na Hrvaškem padajo težke besede.

Objavljeno
09. januar 2013 20.36
vodovnik*Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb – Žaljivk in obtoževanj, ki niti najmanj ne sodijo v kulturni politični prostor, na Hrvaškem kar noče zmanjkati. Skoraj vsak dan iz ust tega ali onega pomembnega politika prileti kakšna nova cvetka.

Dve od njih te dni prihajata iz Istre, kjer poteka prava vojna med nekdanjima tesnima sodelavcema Damirjem Kajinom in Ivom Jakovčićem. Spor se je vnel zaradi odločitve prvega, da kandidira na lokalnih volitvah s podporo in v koaliciji s SDP, kar Jakovčiću ni bilo všeč, težke besede pa letijo na vse strani. Kajin je očital Jakovčiću, da »je mafijaš, ki Istro upravlja tako, kot so mafijaši nekdaj upravljali Kalabrijo in Sicilijo«. Jakovčić je Kajinu odgovoril, da je »pohodil vse moralne vrednote, ki obstajajo na širnem svetu«, za povrhu pa je premieru Milanoviću navrgel, da je »licemer, dvoličnež, s katerim noče več deliti niti skupnega časa, še manj prostora ... Je človek, ki ne pomisli, da lahko koga prizadene.«

Obstreljevanje poteka tudi na relaciji HDZ in SDP. Najprej je prvi mož največje opozicijske stranke HDZ Tomislav Karamarko obtožil politične nasprotnike iz vrst SDP, da so »rdeča peronospora, ki jo je treba povsem zatreti«, splitski predstavnik SDP pa je obtožil Karamarka, da je »predstavnik črne politične kuge«.

Ne glede na težke gospodarske razmere pa je pri južnih sosedih osrednja tema še kar zdravstvena oziroma spolna vzgoja v šolah. Kardinal Josip Bozanić trdi, da »vlada s svojimi postopki razkraja državljane«, šolski minister Jovanović pa v protinapadu zatrjuje, da »so pogledi Cerkve srednjeveški, škofje pa – lažnivci«. Zabave na hrvaškem političnem parketu tako ne zmanjka.