Vesna Pusić: Rešitev LB bo v rokah obeh vlad

Če bo sporazum na ravni vlad potrjen, naj bi Hrvaška preklicala pooblastila hrvaškim bankam za tožbe proti (N)LB.

Objavljeno
14. januar 2013 18.40
*jer* Protestni shod, NLB
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj − Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je po srečanju z evropskim komisarjem za širitev Štefanom Fülejem povedala, da je slovenska ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe pravzaprav še zadnje odprto vprašanje na poti v EU. Zagreb pričakuje, da bo marčevsko poročilo o Hrvaški − oktobra je bilo v njem omenjenih še precej pomanjkljivosti od pravosodja do ladjedelnic − pozitivno, saj da je že izpolnil osem od desetih točk, ki so pred tremi meseci v očeh Bruslja še bile kritične.

Pusićeva je namignila, da predlog finančnih strokovnjakov Franceta Arharja in Zdravka Rogića, ki se naslednjič sestaneta 22. januarja, ne bo zadnji korak. Ali bo rešitev sprejeta, je po njenih besedah odvisno od obeh vlad. »Ideja je bila, da strokovnjaka nista delegirana kot glasnika vlad. To bi slovenskim zunanjim ministrom lahko naredila sama. Hoteli smo, da predlagata vladama, kaj obravnavata kot sprejemljivo in v danih okoliščinah racionalno. Četudi se strinjata o operacionalizaciji izpeljave rešitev, je od obeh vlad odvisno, ali jo bosta sprejeli« je povedala Pusićeva.

Če bo sporazum na ravni vlad potrjen, naj bi Hrvaška preklicala pooblastila hrvaškim bankam za tožbe proti (N)LB. Voditeljica hrvaške diplomacije je optimistična, češ, sosednji državi s številnimi skupnimi interesi imata motiv za rešitev. Doslej da so imeli pet različnih pobud, kakšna bo še prišla na mizo. V Zagrebu s posebno pozornostjo spremljajo notranjepolitične zaplete v Sloveniji. Pusićeva je izrazila upanje, da bo pričakovana kompromisna rešitev sprejeta ne glede na razvoj dogodkov v slovenski politiki.