Vidnega bošnjaškega politika aretirali zaradi vojnih zločinov

Šemsudina Mehmedovića so aretirali v povezavi s preiskavo poboja srbskih civilistov leta 1993 v kraju Tešanj.

Objavljeno
19. julij 2013 15.04
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Sarajevo − V BiH so danes aretirali podpredsednika Stranke demokratske akcije (SDA) in člana parlamenta BiH Šemsudina Mehmedovića, osumljenega vojnih zločinov. Kot piše Slovenska tiskovna agencija, so ga aretirali v povezavi s preiskavo poboja srbskih civilistov leta 1993 v kraju Tešanj v osrednji Bosni, kjer je načeloval policiji.

Aretacijo politika so zjutraj potrdili v državni agenciji za preiskave in zaščito Sipa, podrobnosti o aretaciji in obtožbah proti njemu pa bodo razkrili pozneje.

Dvainpetdesetletni Mehmedović je med in po vojni v BiH zasedal različne visoke položaje v policiji na območju zeniško-dobojske županije. Med drugim je bil županijski minister za notranje zadeve.

V medijih so ga omenjali kot nekakšnega pokrovitelja prostovoljcev iz islamskih držav, ki so se borili v vrstah vojske BiH. V Republiki srbski so ga okrivili tudi za skrivanje velikih količin orožja in streliva, ki so jih pripadniki Sipe nedavno odkrili v bližini Tešnja v osrednji BiH, piše STA.

Stranko SDA je leta 1990 ustanovil prvi predsednik BiH Alija Izetbegović in je bila dolgo vodilna politična sila v muslimanskem delu prebivalstva. Trenutno je v parlamentu BiH v opoziciji, je pa njen vodja Bakir Izetbegović član predsedstva BiH.