Visoke kazni za objestnost na Hrvaškem

Nov kazenski zakonik predvideva tri leta zapora za vožnjo pod vplivom alkohola ali drog.

Objavljeno
05. januar 2013 21.04
*suligoj*Požar na čolnu v Strunjanu
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Te dni so aktivisti iz skupine Anonimus vdrli na spletno stran vlade, a vsebine niso bile ogrožene, na njej so le pustili povezavo s spletno stranjo, na kateri so sporočili: »Dovolj ste kradli.« Nekateri so ocenili, da gre za nestrinjanje oziroma celo za maščevanje vladi zaradi uveljavitve sprememb kazenskega zakonika.

Nova zakonska določila, ki so na Hrvaškem začela veljati s 1. januarjem, namreč predvidevajo do tri leta zapora za nepooblaščeni dostop do računalniških sistemov in informacij, pa tudi za oviranje delovanja računalniških sistemov, poškodovanje podatkov ter nepooblaščeno prestrezanje in ponarejanje računalniških podatkov. Za goljufije na spletu je predvidenih do osem let zapora, za žalitve in obrekovanje, tudi na forumih, pa zakon določa denarne kazni do 1400 evrov.

Ostro kaznovanje objestne vožnje

Spremembe kazenskega zakonika so uvedle precej novosti tudi na področju cestnega prometa. Med osrednjimi je ostro kaznovanje tako imenovane objestne vožnje. Precej razprav je bilo pred sprejetjem tega določila glede tega, kaj sploh je objestna vožnja, pozneje pa je le obveljalo neke vrste pravilo, da se »voznik motornega vozila v skladu s prometnim zakonom objestno obnaša, če sede za volan pod vplivom alkohola ali drog, vozi v naselju več kot 50 kilometrov nad predpisano hitrostjo, prehiteva kolono pri polni črti ali vozi po avtocesti v nasprotno smer.« Prvi, ki so ga hrvaški policisti letos ujeli kot objestneža, je bil 24-letni voznik iz Pulja, ki je zapeljal v krožišče v nasprotno smer, vozil pod vplivom alkohola, udaril v robnik in se še zaletel v zadnji del spredaj vozečega se avtomobila. Grozi mu kazen do treh let zapora.

Posedovanje mamil prekršek

Odslej na Hrvaškem velja tudi, da je posedovanje droge za lastno uporabo »le« prekršek in ne kaznivo dejanje. Drastične kazni pa so predvidene za preprodajalce in proizvajalce prepovedanih drog. V praksi to pomeni, da bodo tistim, ki bodo imeli mamila za lastne potrebe, grozile denarne kazni od 600 do 2700 evrov, pa tudi, da »mulci, ki bodo v parku pokadili zavojček marihuane, ne bodo več šli v zapor, temveč bodo plačali kazen,« pojasnjujejo določilo na Hrvaškem.

Nova pravila na morju

»Veljati so začela določila o neupoštevanju prometnih pravil tudi na morju. To leti zlasti na tiste, ki bodo plovila, čolne ali vodne skuterje vozili v morskih conah, ki so določene za kopanje. Tudi na morju se objestna vožnja šteje za kaznivo dejanje. Z vpeljavo kaznivega dejanja objestne vožnje v ladijskem prometu hrvaška pravna država pošilja močan signal, da se takšnemu obnašanju ne bo prizanašalo, najsi gre za hrvaške državljane ali tujce,« je za hrvaške medije dejal minister za pravosodje Orsat Miljenić. Nobena skrivnost pa ni, da je med tujci na hrvaškem morju veliko Slovencev, ki so nemalokrat vpleteni v različne ladijske nesreče. Lani je v pomorskih nesrečah na hrvaškem umrlo 17 ljudi, 42 je bilo ranjenih, štiri pa uradno še pogrešajo. Na ministrstvu za pomorstvo, promet in infrastrukturo statističnega pregleda na podlagi državljanstva oseb, ki so potrebovale pomoč na morju, ne pripravljajo.

Je pa po novem kaznivo dejanje tudi podkupovanje poslancev, vendar ministri niso vključeni v to določilo.