Nevladne organizacije za odpravo prepovedi odhoda iz države

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Kontrola na starem mejnem prehodu. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Kontrola na starem mejnem prehodu. FOTO: Tadej Regent/Delo



20.10 Ustavno sodišče zadržalo prepoved potovanj

Ustavno sodišče je sprejelo pobudi za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti 11. člena vladnega odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi obvladovanja epidemije covida-19 ter do končne odločitve zadržalo izvrševanje tega člena, ki omejuje potovanja v države na rdečem seznamu. Odločitev je danes objavljena v uradnem listu.

image_alt
Ustavno sodišče začasno zadržalo prepoved potovanj


18.45 Nevladne organizacije zahtevajo odpravo prepovedi odhoda iz države

Nevladne organizacije od vlade zahtevajo, da nemudoma odpravi ukrep prepovedi odhoda iz države. Vlado so pozvale, naj ukrepe načrtuje v sodelovanju z epidemiološko stroko brez nesorazmernega poseganja v človekove pravice posameznih skupin prebivalstva in nadaljnjega poglabljanja razlik ter neenakosti v družbi.

Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja koronavirusa, ki ga je vlada sprejela 28. marca, je nesorazmeren in ustavno sporen, so prepričani v Mirovnem inštitutu, Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij, Zavodu za kulturo raznolikosti Open in zavodu Danes je nov dan. Namesto popolnega zaprtja meje bi po njihovih besedah vlada lahko preprečevala širjenje bolezni z vzpostavitvijo učinkovitega sistema testiranj in karanten. »Vlada je namesto tega brutalno in nonšalantno posegla v temeljno pravico do gibanja vseh,« so ocenili.

18.30 Slovaški regulator dvomi o varnosti Sputnika V

Slovaški inštitut za nadzor zdravil (Sukl) je danes sporočil, da niso mogli ugotoviti, ali je rusko cepivo proti covidu-19 Sputnik V, ki ga je Slovaška prejela v marcu, varno. Poudarili so, da cepivo ni enako tistemu, ki ga uporabljajo v tujini in da jim ruski proizvajalec ni posredoval 80 odstotkov podatkov, ki jih potrebujejo za oceno varnosti. V inštitutu so izpostavili, da cepivo Sputnik V, ki so ga uporabili v predkliničnih testih in kliničnih študijah, ki so bile objavljene v reviji Lancet, »nima enakih značilnosti in lastnosti kot cepivo, ki ga je uvozila Slovaška«. Ruski proizvajalec cepiva tudi ni odgovoril na večkratne zahteve po podatkih o sestavi prvih 200.000 odmerkov cepiva, ki jih je prejela Slovaška, so dodali. Poudarili so, da nimajo okoli 80 odstotkov potrebnih podatkov, poročata francoska tiskovna agencija AFP in slovaška tiskovna agencija Tasr.

image_alt
Svet se vrti okoli sputnika, a ga za vse ne bo dovolj


Revija Lancet je v februarju objavila poročilo, da je cepivo Sputnik V več kot 90-odstotno učinkovito in s tem pomirilo skrbi o preglednosti podatkov o cepivu, ki ga ob Rusiji uporabljajo v številnih državah po svetu, pa tudi na Madžarskem in Balkanu.
Slovaška je sicer naročila dva milijona odmerkov Sputnika V, čeprav ga Evropska agencija za zdravila (Ema) še ni odobrila. Zaradi nakupa cepiva je bil prisiljen odstopiti slovaški premier Igor Matovič, saj je odločitev sprejel brez vednosti ostalih koalicijskih partnerjev. Pred tem je odstopil tudi takratni minister za zdravje Marek Krajči.

Cepivo Sputnik V uporabljajo številne države širom sveta. FOTO: Mohammed Abed/AFP
Cepivo Sputnik V uporabljajo številne države širom sveta. FOTO: Mohammed Abed/AFP


18.15 IMFC za globalno sodelovanje po pandemiji

Mednarodni denarni in finančni odbor Mednarodnega denarnega sklada (IMFC) je po današnjem srečanju na virtualnem spomladanskem zasedanju finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank držav članic IMF in Svetovne banke izrazil zavezo k nadaljevanju tesnega sodelovanja držav za uspešno okrevanje po pandemiji koronavirusa. Spomladansko zasedanje IMF in Svetovne banke virtualno poteka od ponedeljka. IMF je nekoliko povišal obete letošnje svetovne gospodarske rasti na šest odstotkov in sklenil podaljšati pomoč revnim in zadolženim državam pri odplačevanju posojil. Skupina G20 se je dogovorila, da lahko IMF poveča svoje rezerve za 650 milijard dolarjev, poteka pa tudi več različnih konferenc in seminarjev, med drugim na temo podnebnih sprememb.

18.00 Prvi odmerek cepiva dobilo deset milijonov Francozov

Francoski premier Jean Castex je danes naznanil, da je prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo deset milijonov Francozov. Francija je cilj desetih milijonov cepljenih s prvim odmerkom dosegla teden dni pred zastavljenim rokom. Francija je ob začetku cepljenja v januarju zaostala za drugimi evropskimi državami, zdaj pa cepijo povprečno med 200.000 in 300.000 ljudi na dan, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Države članice EU se soočajo s pomanjkanjem cepiv, odgovornost za to pa pripisujejo centraliziranemu sistemu naročanja in distribucije. Francoska vlada si je zadala, da bo do sredine maja s prvim odmerkom cepljenih 20 milijonov Francozov, do sredine junija pa 30 milijonov, še poroča AFP.

16.00 V Grčiji cepili že dva milijona ljudi

V Grčiji so proti covidu-19 najmanj enkrat cepili dva milijona ljudi, so danes sporočile grške pristojne službe. Od okoli 11 milijonov prebivalcev jih je 691.000 prejelo tudi že drugi odmerek, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Grški premier Kiriakos Micotakis je v sredo zvečer vse državljane znova pozval, naj se cepijo, saj je prepričan, da je cepivo najboljši izhod iz pandemije. Grška strategija cepljenja je fleksibilna. Sprva so sicer cepili najstarejše prebivalce, zdaj pa cepijo tudi že mlajše prebivalce otokov, saj so ti največji magnet v poletni turistični sezoni, ki jo želijo letos dobro izkoristiti. Dnevno cepijo več kot 55.000 ljudi.

15.30 V Indiji rekordno število novih okužb

V Indiji so v zadnjih 24 urah potrdili 126.789 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Umrlo pa je še 685 covidnih bolnikov, kažejo podatki indijskega ministrstva za zdravje. Čeprav je Indija ena najhuje prizadetih držav v pandemiji covida-19, tam mnogi živijo, kot da koronavirusa ne bi bilo več. Udeležujejo se praznovanj velikih hindujskih praznikove in se udeležujejo predvolilnih dogodkov pred regionalnimi volitvami, na katerih mnogi ne nosijo zaščitnih mask in ne upoštevajo ustrezne medsebojne razdalje, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Zdravstveni minister močno prizadete zvezne države Maharaštra je pred kratkim opozoril, da bo cepiva kmalu zmanjkalo. 

Cepljenje v Mumbaju. FOTO: Indranil Mukherjee/AFP
Cepljenje v Mumbaju. FOTO: Indranil Mukherjee/AFP


15.10 Levica proti odpuščanju v podjetjih po prejemu državne pomoči

Poslanska skupina Levice je vložila pobudo vladi glede ukrepanja v zvezi z odpuščanjem v podjetjih, ki so prejela državno pomoč. Predlagajo, da se takim podjetjem vsaj tri mesece po koncu prejemanja državne pomoči iz interventne zakonodaje prepreči začetek postopka odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga za zaposlene delavce. »Primeri opuščanja proizvodnje in odpuščanja delavcev v Adientu, Magni in Safiloju so dokaz, da vladne sheme pomoči gospodarstvu ne delujejo. Vlada je pomoči, ki naj bi bile namenjene ohranjanju delovnih mest, tujim zasebnim podjetjem delila v obliki nepovratnih sredstev brez varovalk pred odpuščanjem,« so zapisali v Levici.

Prepričani so, da so s subvencioniranjem zasebnega kapitala državljani socializirali izgube, zasebna podjetja pa so privatizirala dobičke. Številna podjetja so po prejemu državnih pomoči začela odpuščati in zapirati proizvodnjo zlasti zaradi upada profitnih marž, ne pa ker bi jim grozil propad, so poudarili. Vladi predlagajo tudi, da preišče možnosti za odškodninske tožbe tujih multinacionalk, ki so po prejemu državnih pomoči z opustitvijo proizvodnje in odpuščanjem delavcev oškodovale javne finance Slovenije za zasebno korist.

14.34 Avstralija iz Velike Britanije prejela večjo količino cepiva AstraZenece

Več sto tisoč odmerkov cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca so prepeljali iz Velike Britanije v Avstralijo, je danes poročal avstralski časnik Sydney Morning Herald. Prva pošiljka je prispela v Avstralijo konec februarja, vendar so njen izvor skušali prikriti, saj je družba v tistem času že zamujala z dobavami Evropski uniji.

Prvih 300.000 odmerkov cepiva je prispelo na letališče v Sydneyju 28. februarja, en mesec pred tem pa je evropska komisija sprejela ukrepe glede omejevanja izvoza cepiv, ki se jih proizvede v EU. Še eno večjo pošiljko je Avstralija prejela v marcu, potem ko je Italija v okviru mehanizma EU že uradno blokirala izvoz 250.000 odmerkov v Avstralijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

14.00 ESČP: Obvezno cepljenje potrebno v demokratičnih družbah

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu je danes odločilo, da se lahko obvezno cepljenje opredeli kot potrebno v demokratičnih družbah. S tem je pritrdilo češki zdravstveni politiki, da je obvezno cepljenje otrok v njihovem najboljšem interesu, in zavrnilo pritožbo čeških družin.

»Cilj je, da je vsak otrok zaščiten pred resnimi boleznimi s pomočjo cepljenja ali preko čredne imunosti,« so dodali pri sodišču. Po njihovem češka zakonodaja ne krši pravice do zasebnega življenja. To je bilo prvič, da je ESČP odločal glede obveznega cepljenja proti otroškim boleznim. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi to lahko vplivalo tudi na druge zakonodaje o obveznem cepljenju, na primer proti covidu-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

13.33 V Avstriji pri cepljenju z AstraZeneco brez starostnih omejitev

V Avstriji bodo cepivo proti covidu-19 podjetja AstraZeneca še naprej uporabljali v vseh deželah in za vse starostne skupine. Tako so sklenili na posvetu ministrstva za zdravje z zdravstvenimi oblastmi posameznih dežel po objavi Evropske agencije za zdravila, da so določene motnje strjevanja krvi redek stranski učinek cepiva AstraZenece, a da koristi ostajajo večje od tveganj.

Avstrija se je odločila temu priporočilu Eme slediti, so sporočili z zdravstvenega ministrstva. »Pozitiven odnos med koristmi in tveganji je bil potrjen pri ljudeh vseh starostnih skupin in vsakega spola,« so zapisali. »Zaradi tega bo tudi še naprej vsako odobreno cepivo priporočeno za vse skupine,« so dodali po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

13.13 Na Poljskem največ smrti zaradi covida-19 v enem dnevu

Na Poljskem je v zadnjih 24 urah umrlo največ bolnikov s covidom-19 v enem dnevu. Umrlo jih je 954, kar je ministrstvo za zdravje označilo za tragično. Naraslo je tudi število novih okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so jih potrdili 27.887, vendar porast pripisujejo tudi kasnejšemu poročanju o primerih med velikonočnim koncem tedna.

Več kot tri četrtine postelj v poljskih bolnišnicah je zasedenih, tudi tistih s podporo pri dihanju, medtem ko se Poljska sooča s tretjim valom epidemije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na Poljskem, ki ima 38 milijonov prebivalcev, je doslej umrlo 56.000 covidnih bolnikov, potrdili pa so skoraj 2,5 milijona okužb z novim koronavirusom.

13.02 Na Hrvaškem največ novih okužb od sredine decembra

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 3217 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 36 bolnikov s covidom-19, je objavil nacionalni štab civilne zaščite. Današnje število novih primerov je najvišje od 18. decembra lani, ko so jih potrdili 3272. Zdravstvene službe so predlagale nadaljevanje cepljenja s cepivom AstraZenece brez omejitev.

V državi je trenutno 12.767 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 1756 covidnih bolnikov, od katerih jih 171 potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev. Na Hrvaškem so do srede zvečer porabili 533.409 odmerkov cepiva Pfizerja, AstraZenece in Moderne. Cepili so 432.601 ljudi, od tega 100.808 z dvema odmerkoma.

Cepljenje v prostorih zagrebškega Velesejma. FOTO: Denis Lovrovic/AFP
Cepljenje v prostorih zagrebškega Velesejma. FOTO: Denis Lovrovic/AFP


12.28 Breton: Ruska in kitajska cepiva kratkoročno ne bodo mogla prispevati k cepljenju v EU

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je danes v svojem blogu zapisal, da ruska in kitajska cepiva proti covidu-19 kratkoročno ne bodo mogla prispevati h kampanji cepljenja v Evropski uniji. Pri tem je dejal, da bo v EU do sredine julija dovolj cepiva za cepljenje 70 odstotkov odraslih. V zapisu, objavljenem na družbenem omrežju linkedin, je Breton poudaril, da ruska in kitajska cepiva vedno komentira z industrijskega vidika. »Ali lahko prispevajo k evropskemu portfelju cepiv in našemu cilju precepljenosti do poletja 2021? Bojim se, da je odgovor ne,« je poudaril.

Vsako podjetje, ki želi začeti proizvajati novo cepivo, bo potrebovalo najmanj deset mesecev, je dodal komisar iz Francije. »Zato nobeno od teh novih cepiv ne bo moglo dobaviti odmerkov pred koncem leta. Zato moramo našo evropsko industrijsko proizvodnjo usmeriti v cepiva, ki so že bila ali pa bodo kmalu odobrena,« je poudaril v zapisu ob dveh mesecih delovanja delovne skupine za okrepitev proizvodnje cepiv proti covidu, ki jo vodi.

11.55 Na Češkem odmevajo dogovori glede ruskega cepiva sputnik V

Na Češkem je postalo rusko cepivo proti covidu-19 sputnik V glavna tema. Cepivo naj bi namreč s položaja odneslo nekdanjega ministra za zdravje Jana Blatnýja, ki je nasprotoval dobavi pred odobritvijo v Evropski uniji. Glede nabave sputnika V si je medtem premislil premier Andrej Babiš, ki je prvi zagovarjal uporabo cepiva pred odobritvijo v EU.

Blatný naj bi vztrajno nasprotoval, da bi Češka sledila zgledu Madžarske in začela cepiti s sSputnikom V, preden bi ta dobil zeleno luč Evropske unije (Ema). S tem je jezil predvsem češkega predsednika Miloša Zemana, ki je goreči zagovornik ruskega cepiva in je zato zahteval razrešitev ministra, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Babiš sicer zavrača, da je razlog za odhod Blatnýja, ki je bil na položaju manj kot pol leta, spor glede cepiva. Liberalno-konservativna opozicija in mediji pa to navajajo kot glavni razlog.

10.50 V Italiji pospešujejo cepljenje

V Italiji pospešujejo cepljenje proti covidu-19. V Genovi bodo tako po novem cepili tudi ponoči, po vsej državi pa bo možno tudi cepljenje v podjetjih. V mestu Biella v deželi Piemont so medtem sprožili preiskavo okoli 60 posameznikov zaradi preskakovanja vrste pri cepljenju.

V Genovi so odprli prvi cepilni center v državi, v katerem bodo od ponedeljka do sobote cepili do 2. ure zjutraj. »To je prvi center v Italiji, v katerem cepijo tudi ponoči. Cepljenje poskušamo čim bolj pospešiti,« je ob začetku cepljenja ponoči povedal predsednik dežele Ligurija Giovanni Toti.

10.38 Umrlo je še pet obolelih s covidom-19

Po vladnih podatkih je v Sloveniji življenje izgubilo še pet oseb, obolelih s covidom-19. Hospitaliziranih je 599 ljudi, od teh na intenzivni negi 129. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 917.



10.30 V Zdravstvenem domu Ljubljana drugi odmerek AstraZenece po 12 tednih

Iz Zdravstvenega doma Ljubljana so sporočili, da bodo na drugo cepljenje s cepivom AstraZenece vabili 12 tednov po prejemu prvega oziroma skladno s strokovnimi priporočili NIJZ in ministrstva za zdravje. Na cepljenje bodo vabili s SMS-sporočili ali klicem na stacionarni telefon.

10.11 V Sloveniji potrdili 1527 novih okužb

V državi so včeraj potrdili še 1527 novih okužb, je objavil sledilnik za covid-19. Opravili so 5360 testov po metodi PCR in 20.790 hitrih antigenskih. Delež pozitivnih po metodi PCR je bil kar 28,5 odstotka.



8.58 Sindikat delavcev gostinstva in turizma: Dovolj nam je zaprtja in ignorance oblasti

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je na vlado, poslance DZ in direktorja NIJZ Milana Kreka naslovil poziv, v katerem so poudarili, da jim je dovolj zaprtja in ignorance oblasti. Pristojne sprašujejo, na podlagi katerih analiz sta stroka in politika prišli do ugotovitev, da je panoga najbolj izrazita prenašalka novega koronavirusa.

Zaposleni v panogi gostinstva in turizma v Sloveniji opozarjajo na vse večje finančne težave, s katerimi se soočajo. »Dovolj je bilo agonije zapiranja in odpiranja teras le v posameznih regijah, dovolj je nedela, dovolj vseh različic virusa, dovolj je bilo pisanja pozivov vladi in odgovornim ministrstvom, vseh teh odločitev, ki jih ne želite ali ne znate pojasniti,« so sporočili delavci, ki se želijo nemudoma vrniti na delo. Spomnili so, da so že 24. marca na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poslali dopis, v katerem so medicinsko stroko prosili za podatek, zakaj je panoga gostinstva in turizma zaprta že osmi mesec. Odziva doslej niso prejeli.

8.46 Več držav EU bo cepljenje z AstraZeneco omejilo na starejše

Po objavi Evropske agencije za zdravila (Ema), da je treba določene motnje strjevanja krvi obravnavati kot zelo redek stranski učinek cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca, je več držav omejilo cepljenje s tem cepivom. Španska zdravstvena ministrica Caroline Darias je tako, denimo, povedala, da bodo s cepivom AstraZenece cepili le starejše od 60 let.

Podobno je sporočila Italija, ki je bila ena izmed več držav EU, ki so že prejšnji mesec začasno prekinile cepljenje z AstraZeneco. Kot je v sredo dejal Franco Locatelli, ki vodi skupino strokovnjakov, ki vladi svetuje glede novega koronavirusa, cepljenje s cepivom priporočajo za starejše od 60 let. Kot je poudaril Locatelli, podatki glede krvnih strdkov kažejo zgolj na povezavo s cepljenjem s prvim odmerkom. Težav s prejemom drugega odmerka za mlajše od 60 let tako po njegovih besedah ne bi smelo biti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi Belgija se je odločila za omejeno cepljenje s cepivom AstraZenece. Kot so sporočile zdravstvene službe, bodo pri starostni skupini med 18 in 55 let cepivo nadomestili z drugim, medtem ko se bodo cepljenja pri starejših od 55 let nadaljevala z vsemi cepivi. V Evropi sicer v različnih državah že dlje časa veljajo različna pravila glede cepljenja z AstraZeneco. Nemčija in Nizozemska, denimo, priporočata zgolj cepljenje starejših od 60 let, Francija je spodnjo mejo postavila pri 55 letih.

image_alt
Štrukelj: Odločitev Eme premalo natančna, zato vodi v zmedo


7.47 Zdravstveni ministri EU brez dogovora o enotnih smernicah pri uporabi AstraZenece

Ministri za zdravje držav članic EU na sredinem virtualnem srečanju kljub pozivom k usklajenemu delovanju niso dosegli dogovora o skupnih smernicah glede uporabe cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca. Sestali so se po objavi ugotovitev Evropske agencije za zdravila (Ema), da so določene motnje strjevanja krvi zelo redek stranski učinek cepiva.

Tudi slovenski minister Janez Poklukar je na srečanju izpostavil, da bi bilo v nastalih razmerah dobrodošlo, če bi uspeli doseči enotnost držav članic EU pri odzivu na ugotovitve, po možnosti tudi glede kriterijev za starostno mejo za cepljenje, če bi bilo to treba. Posvetovalno skupino za cepljenje je pozval, da Emine ugotovitve obravnava in poda strokovno stališče. Belgija in Italija sta denimo po Emini objavi že sporočili, da bosta uporabo cepiva omejili na starejše od 55 oziroma 60 let.

image_alt
Koristi cepiva AstraZenece večje od redkih stranskih učinkov


7.11 Vlada bo odločala o spremembi semaforja covidnih ukrepov in o šolanju v prihodnje

Vlada bo danes predvidoma odločala o spremembah vladnega semaforja sproščanja ukrepov, ki jih predlaga svetovalna skupina za covid-19, ter o poteku šolanja po 12. aprilu, ko naj bi se končali strožji omejitveni ukrepi zaprtja države. Svetovalna skupina po neuradnih informacijah STA predlaga vladi, da so tudi v primeru epidemiološkega stanja, ki ustreza rdeči fazi semaforja, odprti vrtci in osnovne šole, medtem ko bi se srednješolci izobraževali izmenjaje en teden na daljavo in en teden v živo. Trenutni semafor v rdeči fazi predvideva, da varstvo oziroma pouk za vrtčevske otroke in osnovnošolce v prvi triadi poteka po programu C, preostali se šolajo na daljavo.

image_alt
V ponedeljek otroci spet v vrtce in šole


Svetovalna skupina predlaga, da se v oranžni fazi semaforja odprejo tudi srednje šole, ne le za zaključne letnike srednjih šol po programu C. Po predlogu svetovalne skupine bi v rdeči fazi bilo omogočeno gibanje na prostem tudi med 22. in 5. uro, in sicer individualno ali več članov istega gospodinjstva. Poleg tega so po neuradnih informacijah predlagali, da se v oranžni fazi odprejo gostinske terase po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter da maske na prostem ne bi bile več obvezne, razen če ne bi mogli ohranjati dvometrske medsebojne razdalje. Vladi predlagajo še ustrezno nadomestilo za tiste, ki so v izolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom in v karanteni zaradi visokorizičnega stika.

Šolarji naj bi nekaj dni pred predvideno vrnitvijo v šole le izvedeli, kako bo vladni semafor v prihodnje uravnaval pouk. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Šolarji naj bi nekaj dni pred predvideno vrnitvijo v šole le izvedeli, kako bo vladni semafor v prihodnje uravnaval pouk. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


7.00 Anthony Fauci: ZDA ne potrebujejo AstraZenece

V ZDA cepivo AstraZenece ni potrebno, je včeraj, ko je evropska Ema objavila najnovejše mnenje o njegovih stranskih učinkih, za CNN povedal vodilni ameriški epidemiolog in svetovalec Joeja Bidna za covid-19 Anthony Fauci. To cepivo sicer v ZDA še ni odobreno.

Tudi če bi AstraZeneca pri ameriški agenciji za hrano in zdravila FDA (Food and Drug Administration) vložila dokumentacijo za odobritev, je Fauci prepričan, da ZDA zadoščajo tri že odobrena cepiva. To so cepiva Moderne, Pfizerja in Johnson & Johnsona, pri katerih so si ZDA po besedah Faucija zagotovile že zadostno količino cepiv.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: