Vlada ZDA morala objaviti pravno utemeljitev pobijanja s troti

Dokument, ki utemeljuje zunajsodno pobijanje ameriških državljanov, osumljenih terorizma, je objavila na zahtevo sodišča.

Objavljeno
24. junij 2014 12.42
Drone Killing Memo
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

New York − Ameriška vlada je morala v ponedeljek na ukaz sodišča objaviti pravno utemeljitev zunajsodnega pobijanja ameriških državljanov, osumljenih terorizma. Močno cenzurirani dokument na 41 straneh sicer ne prinaša nič takšnega, kar ne bi bilo že znano, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Doslej tajni memorandum s pravno utemeljitvijo pobijanja z brezpilotnimi letali oziroma troti je julij 2010 pravosodnemu ministru Ericu Holderju napisal nekdanji vršilec dolžnosti pravne službe pravosodnega ministrstva David Barron, ki je letos dobil položaj sodnika prizivnega vrhovnega sodišča v Bostonu.

Iz delov, ki niso cenzurirani, se je dalo razbrati, da se administracija predsednika Baracka Obame sklicuje na zakon iz leta 2001, ki je predsednike ZDA pooblastil, da uporabijo silo proti organizacijam in posameznikom, ki načrtujejo napade na ZDA, piše STA.

Obama je že lani utemeljeval zunajsodne poboje in februarja 2013 so bili objavljeni deli memoranduma, ki pravi, da se lahko brez sojenja ubije tudi ameriškega državljana, če dobro informirani visoki državni uradnik ugotovi, da osumljenca ne bo mogoče aretirati in predstavlja neposredno grožnjo napada na ZDA.

Neposredna grožnja v tem primeru nujno ne pomeni takojšnje ali določene grožnje. Dovolj je, da človek naklepa napade. Odločitev pa je, kot kaže, v rokah brezimenskega državnega uradnika, ki mu je kot kaže treba verjeti na besedo, piše STA.

Memorandum posebej opisuje odstrelitev Američana Anvarja al Avlakija, ki je iz Jemna pripravljal napade na ZDA. Ubili so ga z brezpilotnim letalom jeseni 2011 v Jemnu skupaj z njegovim sinom Abdulrahmanom in urednikom spletne revije Al Kaide Samirom Khanom, ki sta bila prav tako ameriška državljana.

Za objavo memoranduma sta si prizadevala časopis New York Times in Ameriška zveza za državljanske svoboščine (Aclu), ki sta vložila tožbo. Prizivno sodišče New Yorka je menilo, da so vladni uradniki o tem že govorili in da ni razloga, da je memorandum še naprej skrivnost. Vlada ga je pred tem »uredila« zaradi zaščite nacionalne varnosti.

Razprava in tožbe se bodo v ZDA sicer nadaljevale, saj zunajsodno pobijanje državljanov po mnenju številnih pravnikov nikakor ni v skladu z ustavo. Po besedah odvetnika ACLU Jameela Jaffera še vedno ni dovolj jasno, koga vlada pobija in zakaj, še povzema STA.