Vladajoča španska stranka toži nekdanjega blagajnika

Luis Barcenas je v središču korupcijskega škandala, ki je pretresel špansko vlado.

Objavljeno
06. marec 2013 20.21
SPAIN-MEXICO-DIPLOMACY-RAJOY-PENA NIETO
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Madrid - Španska Ljudska stranka (PP) premiera Mariana Rajoya je danes vložila tožbo proti svojemu nekdanjemu blagajniku Luisu Barcenasu zaradi korupcijskega škandala, ki je pretresel špansko vlado. Barcenas naj bi bil avtor računovodskih dokumentov, ki domnevno razkrivajo, da so Rajoy in drugi člani PP več let prejemali izplačila iz zasebnega sektorja, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Te dokumente je januarja objavil španski časnik El Pais. Barcenas, ki ga trenutno preiskujejo, je pred sodiščem izjavil, da je imel na švicarskih bančnih računih 38 milijonov evrov.

Nekdanji blagajnik PP zanika, da je avtor razkrivajočih dokumentov. PP pa v tožbi Barcenasa neposredno ne imenuje, vendar stranka toži »avtorja lažnih papirjev, ki je po poročanju El Paisa Luis Barcenas«. Stranka toži tudi časnik. Poleg tega je več posameznih voditeljev PP vložilo individualno tožbo zoper Barcenasa, poroča STA.

Po besedah PP časnik El Pais ni preveril avtentičnosti dokumentov, katerih namen je bil »blatenje dobrega imena« stranke. PP namreč vztraja, da ni nikoli imela vzporednega računovodstva.

Število ljudi, ki jih skrbi politična korupcija in prevare, je v Španiji narasla z 18 odstotkov v januarju na 40 odstotkov v februarju, je pokazala raziskava španskega centra za sociološke raziskave. Korupcija je za visoko brezposelnostjo drugi največji problem, s katerim se po mnenju vprašanih spopada Španija, še piše STA.