Voditelji VB, Nemčije, Švedske in Nizozemske o predsedniku evropske komisije

Vse večji odpor proti imenovanju kandidata (EPP) Jean-Clauda Junckerja na čelo evropske komisije.

Objavljeno
10. junij 2014 10.40
SWEDEN-EU
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Stockholm − Na Švedskem se bodo danes voditelji Nemčije, Velike Britanije, Nizozemske in države gostiteljice posvetili pogovorom o gospodarskem okrevanju EU. A razpravljali naj bi tudi o izboru novega predsednika evropske komisije, medtem ko se krepi odpor proti imenovanju kandidata Evropske ljudske stranke (EPP) Jean-Clauda Junckerja na ta položaj, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Britanski premier David Cameron, nemška kanclerka Angela Merkel ter premiera Švedske in Nizozemske Fredrik Reinfeldt in Mark Rutte so se na Švedskem sestali že na večerji v ponedeljek, glavnina pogovorov pa sledi danes. V dopoldanskih urah bodo tudi stopili pred novinarje.

Na pogovorih, ki so uradno posvečeni evropskemu okrevanju, se bodo dotaknili tudi političnega spora glede Junckerjeve kandidature za položaj predsednika komisije, piše STA.

Cameron je oster nasprotnik Junckerja na tem položaju, saj da bi nekdanji luksemburški premier lahko blokiral njegove predloge reform EU. Juncker je sicer zagovornik tesnejših političnih povezav med članicami EU. Britanski premier pa je že zatrdil, da v primeru večinske podpore Junckerju za novega predsednika evropske komisije ne bo mogel več zagotoviti obstoja Velike Britanije v EU.

EPP je na nedavnih evropskih volitvah osvojila največ sedežev v evropskem parlamentu, po novih evropskih pravilih pa morajo voditelji držav članic upoštevati rezultate volitev. EPP je kot kandidata za predsednika eEvropske komisije med kampanjo postavila Junckerja. Merklova je kljub prvotni zadržanosti podprla njegovo kandidaturo, a naj bi bila pripravljena na pogajanja o alternativah.

Reinfeldt in Rutte bi se lahko pridružila Cameronu pri nasprotovanju Junckerju. Švedski premier je tako pred srečanjem kritiziral proces, s katerim se je Juncker uveljavil kot glavni kandidat za predsednika evropske komisije in menil, da izključuje druge potencialne kandidate. Junckerju nasprotuje tudi Rutte, še proča STA.