Vohunski fiasko Jamesa Blonda

Iz domnevnega vohuna ameriške tajne službe CIA Ryana C. Fogla so ruske oblasti naredile pravi televizijski spektakel.

Objavljeno
15. maj 2013 22.26
TOPSHOTS-RUSSIA-US-POLITICS-SPY
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – Ameriškega veleposlanika v Rusiji Michaela McFaula so danes zaradi vohunskega škandala poklicali na zagovor na rusko zunanje ministrstvo, kjer so mu predali uradno protestno noto. Domnevnega vohuna ameriške tajne službe CIA Ryana C. Fogla, ki je bil na veleposlaništvu zaposlen kot tretji sekretar, so razglasili za persono non grata.

Izgnani ameriški vohun je zaradi svoje nespretnosti postal predmet vsesplošnega posmeha. Ena od številnih šal pravi, da je pravzaprav delal za rusko tajno službo FSB, kjer je dobil nalogo osramotiti ameriško tajno službo CIA. Če bi to držalo, bi si zaslužil posebno odlikovanje.

Fogle je hotel v svoje vrste zvabiti anonimnega uslužbenca ruske tajne službe FSB, ki je odgovoren za protiteroristične operacije na severnem Kavkazu. Na srečanje je prišel z blond lasuljo, zato je že dobil vzdevek nJames Blod. »S FBI smo ravno začeli sodelovati v preiskavi o bratih Carnajev, odnosi med državama so se začeli krepiti, vi pa ste v imenu ameriške vlade v Moskvi storili najstrašnejši zločin,« je Fogla na sedežu FSB na Ljubljanki ošteval zasliševalec. Državne televizijske postaje so objavile tako posnetek zaslišanja kot tudi nočno aretacijo v moskovskem parku, kjer je Fogle ruskemu agentu ponujal 100.000 dolarjev predujma. Za javno objavo so se menda odločili izključno zaradi Foglove arogance in drznosti.

»V žepu je imel polno denarja, opremljen pa je bil s številnimi vohunskimi pripomočki. Če bi bil bolj previden, bi vse ostalo skrito, saj naših ameriških partnerjev nočemo spravljati v zadrego,« je komentiral neimenovani ruski agent. Fogel je imel pri sebi še eno lasuljo, štiri pare sončnih očal, zemljevid Moskve, švicarski vojaški nož, mobilni telefon in kompas. »Verjetno so vsi domnevali, da so se lasulje iz vohunskih kovčkov poslovile s koncem hladne vojne, vendar ni tako. Visoka tehnologija je super, vendar si zaradi nje lažje izsledljiv. Osama bin Laden se je odrekel vsem elektronskim komunikacijam in je uporabljal srednjeveške metode – poštarja,« je za New Republic povedal nekdanji uslužbenec ameriške obveščevalne agencije CIA Marc Gerecht.

Ponovno odkritje Amerike

Že v preteklosti se je pokazalo, da vohuni uporabljajo zelo primitivne metode. Ob razkritju vohunskega škandala leta 2010, ko so v Združenih državah Amerike razkrili deset spečih ruskih agentov, se je pokazalo, da so si denar in informacije predajali tako, da so jih zakopavali na javnih mestih. V središču rusko-britanskega vohunskega škandala leta 2006 je bil kamen z vgrajeno kamero, s pomočjo katerega so Britanci v Moskvi vohljali za Rusi.

Fogle je na srečanje prinesel tudi pismo, naslovljeno na »dragega prijatelja«, v katerem je ruskemu agentu za informacije o terorističnih skupinah na severnem Kavkazu ponujal milijon dolarjev na leto. Pri Kommersantu ugotavljajo, da »gre za zelo veliko vsoto, saj je eden od najuspešnejših agentov CIE, polkovnik FSB Valerij Mihajlov, ki je ameriški tajni službi predal več sto tajnih dokumentov, za šestletno sodelovanje prejel samo dva milijona dolarjev«.

Na ruskem zunanjem ministrstvu so incident označili za »provokativno dejanje v duhu hladne vojne, ki ne bo prispevalo h krepitvi medsebojnega zaupanja«, Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov pa je dejal, »da to zagotovo ni prispevek k dvigu odnosov na višjo raven«. Analitiki menijo, da incident ne bo vplival na ameriško-ruske odnose. »Celo v času, ko smo imeli z Združenimi državami Amerike zelo dobre odnose, omenjeni incident ne bi imel nobenega vpliva. Zdaj so odnosi najslabši od konca hladne vojne in en vohun več ali manj ne spremeni ničesar,« pojasnjuje Aleksej Arbatov iz moskovskega centra Carnegie.

»Gre za običajno rutinsko delo obveščevalne in protiobveščevalne službe. Znova smo pokazali, da ameriški vohuni delujejo v Rusiji. Ponovno smo odkrili Ameriko,« je bil sarkastičen nekdanji agent KGB Genadij Gudkov. Sladostrastje ruskih medijev ob razkritju dokazuje, da bo škandal prišel prav zlasti za notranjepolitične potrebe, saj ruski predsednik Vladimir Putin že dolgo kot mantro ponavlja tezo, da so prav Američani glavni sponzor opozicijskih protestov v Rusiji.