Volgograd bo nekaj dni znova Stalingrad

Mesto Volgograd bo za najmanj šest dni v letu znova prevzelo ime, ki ga je nosilo med drugo svetovno vojno.

Objavljeno
31. januar 2013 15.59
Posodobljeno
31. januar 2013 17.00
RUSSIA-HISTORY-POLITICS-WWII-FILES
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Moskva − Oblasti v ruskem mestu Volgograd so sklenile, da bo njihovo mesto za najmanj šest dni v letu znova prevzelo ime, ki ga je nosilo med drugo svetovno vojno − Stalingrad.

Mestne oblasti so tik pred 70. obletnico zmage Rdeče armade nad nacističnimi silami sklenile, da bodo ime Stalingrad v govorih, poročilih in na prireditvah lahko uporabljali drugega februarja, ko so se nemške sile pod poveljstvom feldmaršala Friedricha Paulusa uradno predale sovjetski vojski; devetega maja, na dan zmage; drugega septembra, ko Rusija obeležuje konec druge svetovne vojne; 19. novembra, na dan upora in ob drugih podobnih priložnostih.

Odločitev so po besedah predstavnika mestnih oblasti Sergeja Zabednova sprejeli na podlagi številnih prošenj udeležencev druge svetovne vojne. »Ime 'Stalingrad, mesto heroj' bo tako odslej simbol Volgograda,« je povedal Zabednov.

Volgograd se je sprva sicer imenoval Caricin, aprila 1925 pa so mestu nadeli novo ime in ga poimenovali po voditelju Sovjetske zveze Josifu Visarijonoviču Stalinu zaradi njegove vloge pri obrambi mesta med državljansko vojno. Osem let po Stalinovi smrti, leta 1961, so v okviru programa »destalinizacije« države, med katerim je nekdanji premier in prvi sekretar komunistične partije Sovjetske zveze Nikita Hruščov razkril zlorabe, ki so se dogajale v času Stalinove vladavine, mesto preimenovali v Volgograd.

Nekateri sicer zahtevajo, da bi mesto za stalno preimenovali v Stalingrad − peticijo s to zahtevo je tako včeraj podpisalo 50.000 ljudi in jo predalo predsedniku Vladimirju Putinu. Raziskava javnega mnenja, ki jo je oktobra lani izvedel neodvisni center Levada, je po pisanju ruske tiskovne agencije RIA Novosti sicer pokazala, da preimenovanju Volgograda nasprotuje 60 odstotkov vprašanih nasprotuje, 18 odstotkov vprašanih pa ga podpira.