Volitve v Burmi za zaprtimi vrati

Iz Burme sporočajo, da tuji mediji ne bodo smeli spremljati splošnih volitev sedmega novembra, kar bo prvo glasovanje v tej državi v dvajsetih letih. Prav tako volitev ne bodo mogli spremljati tuji opazovalci.

Objavljeno
18. oktober 2010 10.53
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Yangon - Kot je sporočila burmanska volilna komisija, v času volitev nobenemu tujemu novinarju ne bodo dovolili vstopa v državo. Prav tako volilne kampanje ne bodo smeli spremljati tuji opazovalci, bodo pa lahko sam volilni dan spremljali tujci, ki živijo v Burmi. Prebivalci, ki jim že 50 let vlada vojaška hunta, bodo sedmega novembra prvič po 20 letih volili poslance spodnjega in zgornjega doma parlamenta ter regionalnih parlamentov.

Oblasti v Burmi vztrajajo, da bodo volitve svobodne in pravične ter da bodo potekale v skladu z mednarodnimi standardi. Opazovalci so v to že podvomili, saj na volitvah ne sme sodelovati glavna opozicijska stranka Narodna liga za demokracijo (NLD) oz. njena voditeljica, Nobelova nagrajenka za mir Aung San Suu Kji.

Na volišča bo pozvanih več kot 40 milijonov volivcev, ki bodo izbirali med 37 strankami oz. 3071 kandidati, med katerimi bo 114 žensk in 82 neodvisnih kandidatov, je še sporočila burmanska volilna komisija.

Po mnenju analitikov bo na volitvah največ sedežev zasedla vojaški hunti naklonjena Stranka unije solidarnosti in razvoja, saj ima več kandidatov in sredstev od drugih strank.