Volitve v Zimbabveju minile v senci nepravilnosti

Mugabe je z nasmeškom na obrazu zatrdil, da goljufanja, o katerem je govoril njegov največji nasprotnik, ni bilo.

Objavljeno
31. julij 2013 21.46
ZIMBABWE-POLITICS-VOTE
Jure Kosec, zunanja politika
Jure Kosec, zunanja politika
V Zimbabveju so danes potekale prve splošne volitve po sprejetju nove ustave, ki so jo volivci potrdili marca na referendumu. Država z jutrišnjim dnem vstopa v nevarno povolilno obdobje, ki utegne dolgoročno zaznamovati prihodnost njenega prebivalstva.

Glavna predsedniška kandidata Robert Mugabe in Morgan Tsvangirai, ki sta se prvič pomerila za položaj že pred petimi leti, pozneje pa v senci povolilnega nasilja sestavila vlado narodne enotnosti, sta se podala na volišča z upanjem, da bo dober volilni vtis vrnil državi dostop do prepotrebnih investicij in s tem prinesel simboličen konec obdobja njenega ekonomskega in socialnega zatona.

Mugabejevi nasprotniki so se predstavili volivcem kot alternativa nadaljnji stagnaciji in zagotovilo svetle prihodnosti, v kateri ne bi bilo več prostora ne za stranko Zanu-PF ne za njenega 89-letnega voditelja. Opozicija, ki je zadnja štiri leta v izogib političnim napetostim in prelivanju krvi preživela v disfunkcionalni vladi, se je še pred odprtjem volišč zavedala, da volitve ne bodo ne svobodne ne poštene. Nova ustava, v kateri ni določila o retroaktivnosti, je omejila predsedniško funkcijo na dva petletna mandata. Možnosti za zmago so tako še naprej ostale nagnjene v prid Mugabeju. Morgan Tsvangirai je pred dnevi v odprtem pismu, objavljenem v časniku Washington Post, tako kot na političnih shodih, kjer je volivcem poskušal orisati negotovo prihodnost države, poudaril, da ne deli optimizma svojih privržencev glede volitev in načina njihove izvedbe.

Spomin na leto 1985

Zimbabvejski premier in voditelj Gibanja za demokratične spremembe (MDC) je med razlogi za to navedel primere manipuliranja končnega volilnega izida. Na dan volitev je poskušal podkrepiti očitke z dokazi. Po poročanju BBC so se danes v uradnem volilnem registru znašla imena na tisoče mrtvih. Primerjava s starimi volilnimi seznami je pokazala, da so bili podatki, ki jih je objavila državna volilna komisija, identični s tistimi iz leta 1985. Predstavniki Zanu-PF so navedbe o nepravilnostih nemudoma zavrnili, rekoč, da v komisiji, ki pripravlja seznam, sodelujejo tudi predstavniki opozicije. Mugabe, ki je novinarje še enkrat spomnil na svojo obljubo o odstopu, če na volitvah ne bo dobil večine glasov, je danes z nasmeškom na obrazu zatrdil, da goljufanja ni bilo.

Stabilnost države bi se lahko v prihodnjih dneh znašla na preizkušnji. Zimbabve je z zaprtjem volišč vstopil v nevarno povolilno obdobje, ki utegne dolgoročno zaznamovati prihodnost njegovega prebivalstva. Mugabe je v zaključku volilne kampanje vztrajal, da mora prihodnost nositi elemente njegove zapuščine, ki jih je predstavil kot zaščito države, suverenosti in svobode. »Evropejci iz Britanije so ustvarili MDC in Tsvangiraia kot politika,« je dejal predsednik na svojem zadnjem shodu, ki se ga je na osrednjem stadionu v Harareju udeležilo na tisoče zvestih privržencev. Njegov največji nasprotnik je v drugem delu prestolnice vztrajal, da bo nadaljeval boj. Bojkot volitev, k čemur so MNC pozvali nekateri podporniki, se je Tsvangiraiu v danih razmerah zdel nesmiseln. »Odzivamo se na rušilni val energije s strani zimbabvejskega ljudstva, ki želi na vsak način zamenjati ta zlobni režim in obnoviti našo ljubo državo.«

Posledice nestabilnosti

Prve izide današnjega glasovanja gre pričakovati v nekaj dneh. Morgan Tsvangirai je v prvem krogu predsedniške tekme pred petimi leti prejel največ glasov, a se je zaradi napadov na privržence nato umaknil iz drugega kroga. Vzpostavitev koalicijske vlade Zanu-PF in MDC je leta 2009 vrnila v Zimbabve nekaj stabilnosti. Prevzem ameriškega dolarja kot osnovne valute je končal obdobje hiperinflacije, ki se ga večina spominja kot enega najtežjih v zgodovini samostojnega Zimbabveja.

Gospodarstvo zadnjih nekaj let raste in se razvija. Toda prednosti čuti le izjemno ozek krog ljudi. Država še vedno trpi za pomanjkanjem tujih investicij. Politična nestabilnost, kot je v nedavnem intervjuju povedal David Coltart, minister za šolstvo in eden od ustanoviteljev MDC, zavira gospodarski razvoj. »Negotovost volilnega izida je povzročila izjemen upad zaupanja med podjetji. V primeru zmage Zanu-PF bodo vlaganja popolnoma usahnila.«