Vrh Aseana o ozemeljskih sporih in skupnih trgih

Voditelji Aseana bodo na vrhu govorili tudi o napetostih na Korejskem polotoku in pozvali vse vpletene strani k zadržanosti.

Objavljeno
24. april 2013 19.01
BRUNEI-ASEAN-ASIA-SUMMIT
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Bandar Seri Begawan - Ozemeljski spor v Južnokitajskem morju in načrti vzpostavitve skupnega trga do leta 2015 so na vrhu dvodnevnega srečanja voditeljev Združevanja držav Jugovzhodne Azije (Asean), ki se je danes začelo v brunejski prestolnici Bandar Seri Begawan.

Filipinski predsednik Benigno Aquino je dejal, da si bo na vrhu prizadeval za sprejetje pravno zavezujočega kodeksa ravnanja med državami, vpletenimi v ozemeljski spor v Južnokitajskem morju, s katerim naj bi zmanjšali napetosti na območju.

Kitajska si lasti večji del akvatorija v Južnokitajskem morju, vključno z otočji, domnevno bogatimi z naravnimi viri, čemur pa oporekajo druge države na območju - Filipini, Vietnam, Malezija, Brunej in Tajvan.

Filipini so januarja zaradi spora pri ZN vložili zahtevo za arbitražni postopek proti Kitajski. Odnosi med Filipini in Kitajsko so se lani precej zaostrili zaradi morskega grebena Scarborough, ki leži v filipinski izključni gospodarski coni, a si ga lasti Kitajska.

Brunej, ki letos predseduje Aseanu, je sicer napovedal, da naj bi s Kitajsko še letos sklenili kodeks ravnanja v spornem akvatoriju.

Voditelji Aseana naj bi na vrhu govorili tudi o napetostih na Korejskem polotoku in pozvali vse vpletene strani k »zadržanosti in polnemu spoštovanju mednarodnih obveznosti«, piše v predlogu sklepov, ki naj bi jih sprejeli voditelji.

Sicer pa se bodo voditelji posvetili tudi krepitvi gospodarskega sodelovanja v regiji. Med drugim se obeta sklenitev prostotrgovinskega območja s Hongkongom. Asean sicer načrtuje, da bi do konca leta 2015 oblikoval podoben enotni trg, kakršen je v Evropski uniji.

Združenje Asean, ki je bilo ustanovljeno leta 1967, sestavljajo Brunej, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajska in Vietnam.