Vročinski val Avstraliji spet prinesel gozdne požare

Živo srebro se je ponekod povzpelo nad 45 stopinj Celzija. V sušnih pogojih se je razplamtelo več sto gozdnih požarov.

Objavljeno
15. januar 2014 09.17
Posodobljeno
15. januar 2014 10.10
TENNIS-AUS-OPEN
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Canberra − Zahodno in Južno Avstralijo ter državo Viktorija je zajel vročinski val, ki bo po napovedih meteorologov vztrajal najmanj do petka. Živo srebro se je ponekod povzpelo nad 45 stopinj Celzija, v sušnih pogojih pa so se predvsem zaradi udarov strele razplamteli številni gozdni požari.

V prestolnici Južne Avstralije Adelaide so včeraj zabeležili četrti najtoplejši dan v zgodovini. Temperature so se povzpele na 45,1 stopinjo Celzija − v mestu so rekord 46,1 stopinjo Celzija zabeležili leta 1939 −, podobne razmere pa pričakujejo tudi danes. V državi so od torka našteli 350 požarov. Večino so gasilci uspeli ukrotiti, najmanj 14 pa jih po navedbah agencije AP še vedo gori.

Podobno težavne razmere so tudi v državi Viktorija, kjer so udari strele ponoči zanetili 256 požarov. Gasilci so v državi, ki se dobro spominja katastrofalne črne sobote 7. februarja 2009, ko so ognjeni zublji zahtevali 173 življenj in uničili več kot 2000 domov, večino požarov pogasili, 29 pa jih še vedno gori, med njimi 16 brez nadzora.

Kolikšna je gmotna škoda še ni znano, cena človeških življenj pa je po navedbah tiskovnih agencij zaenkrat nizka. Doslej so namreč avstralske oblasti zabeležile eno smrtno žrtev − v ponedeljek je namreč med gašenjem doma v mestu Perth umrl moški. Poleg tega so v Južni Avstraliji v bolnišnico z lažjimi opeklinami odpeljali neko žensko, v Viktoriji pa je moralo zdravniško pomoč zaradi izčrpanosti poiskati deset gasilcev.

Vročino močno občutijo tudi teniški igralci na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu, kjer so se temperature povzpele na 42 stopinj Celzija. Od tam poročajo o izčrpanosti, omedlevicah in bruhanju, nekaj igralcev pa se je zaradi nevzdržnih pogojev umaknilo iz tekmovanja.

Najhujše pričakujejo v petek

Avstralski meteorologi napovedujejo, da bo vročinski val v prihodnjih dneh vztrajal večinoma na jugovzhodu države, na zahodu pa se bodo, razen v regiji Pilbara, temperature nekoliko spustile. Vročino še vedno napovedujejo za Novi Južni Wales, Viktorijo in Tasmanijo.

Razmere se bodo po napovedih vremenoslovcev zaostrile v petek, ko se bo okrepil veter, ki bi lahko razpihal ognjene zublje. V pripravljenosti je več deset tisoč gasilcev, pa tudi bolnišnice in reševalne ekipe, ki zaradi vročine pričakujejo naval bolnikov.